От лятото на 2021-а година напрежението между изпълнителната власт и

...
От лятото на 2021-а година напрежението между изпълнителната власт и
Коментари Харесай

В схватката на изпълнителна власт с прокуратура валят призовки

От лятото на 2021-а година напрежението сред изпълнителната власт и прокуратурата продължава да пораства с всеки минал ден, а призовките валят с още по-пълна мощ от началото на тази годината.

След като публично бе обещано право от Конституционния съд (КС), правосъдното министерство в лицето на министър Надежда Йорданова се готви да изиска наново оставката на основния прокурор Иван Гешев. Той обаче като че ли бързаше да изпревари събитията и още през вчерашния ден (7 февруари) даде явен знак - прикани на разпит премиера Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова. Поводът - основният прокурор чака да получи лист с имената на всички лица, които Петков е загатнал по време на срещата им в петък.

Срещата Гешев - Петков

От държавното обвиняване обясниха, че по време на срещата министър-председателят е показал имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната и по отношение на които не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност. От своя страна Гешев е разяснил, че според Конституцията и законите на страната, разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи, които при определяне на данни за осъществени закононарушения следва неотложно да уведомят прокуратурата.

На срещата Гешев е изискал да не бъдат закривани профилираните съд и прокуратура, чиято активност по думите му дава резултат. Премиерът от своя страна е удостоверил решението, че двете профилирани звена би трябвало да бъдат закрити поради слабите им резултати в битката с корупцията и проведената престъпност, както и други систематични дефекти.

Премиерът в контраофанзива

След като от обвиняването оповестиха, че стартират инспекция на упоменатите от премиера и шефа на кабинета му имена, Петков разгласи, че на драго сърце приема поканата на прокуратурата, само че " ще желае да попита и някои въпроси ".

" Прокуратурата откри ли коя е Мата Хари, направила ли е следствие дали тя е вкарала кюлчетата и пачки в чекмеджето на господин Борисов или те са си били там? ”, попита Петков.

Вторият му въпрос е по закона " Магнитски ". " Васил Божков към този момент има много обвинявания. Има ли спомагателни следствия за другите хора, разказани по " Магнитски " – Пеевски, Манолев, Желязков ", сподели още Петков.

Той повдигна и тематиката за следствието на Антикорупционния фонд " Осемте джуджета ", връзката сред провиснал от Българската банка за развиване заем и обстоятелството, че Делян Пеевски е бил акционер в " Булгартабак ", парите от " Автомагистрали " и връзката им с ГЕРБ.

ВСИЧКИ ВЪПРОСИ НА ПРЕМИЕРА - ВИЖТЕ ТУК.

Прокуратурата се оплака от напън

Междувременно на брифинг проверяващите органи се оплакаха от " косвен напън посредством изявления в медиите " на премиера и вътрешния министър:

" Представител на изпълнителната власт и която и да е друга власт не следва да се намесва в работата на прокуратурата. Не може непосредствено или косвено да се оказва напън кой да бъде притеглен като обвинен – това се прави косвено през медиите. Обвинение се повдига след задоволително доказателства. Преценката за това дали е осъществено такова закононарушение се прави от наблюдаващият делото прокурор, представители на изпълнителната власт не могат да се намесват в тези въпроси. Това би трябвало да се знае от министър-председателя Кирил Петков, както и от вътрешния министър. По отношение работата на проверяващите органи - не би трябвало да се оказва интервенция от страна на техните висшестоящи ръководители. Това се прави косвено посредством изявления в медиите ", бе оповестено на брифинга.

Пеевски не си мълчи

От всички " наранени " имена във въпросите на премиера - в характерен негов жанр се изрече Делян Пеевски, който прикани " Кирил Петков да понижи спускането по снежните автомагистрали ", каквото и да значи това...

Пеевски отхвърли да има нещо общо с тематиката за " златните паспорти " и акцентира, че има вяра в американското правораздаване и " истината по отношение на налагането на глобите по " Магнитски " рано или късно ще излезе на яве ". На питането на премиера дали има директна връзка сред заема на ББР и обстоятелството, че Пеевски е бил акционер в " Булгартабак ", депутатът от Движение за права и свободи съобщи, че той е подал молба Българска народна банка да ревизира заема, който Българската банка за развиване е предоставила на " Булгартабак ", с оглед възможни нарушавания.

Обиски в министерства и организации

На фона на всичко това стартират обиски в три министерства и Българската организация за вложения, ръководена от Стамен Янев. Стана ясно, че профилираната прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане във връзка със сигнал за придобиване на българско поданство по натурализация посредством вложения - по този начин наречените " златни паспорти ".

Прокурори са изискали информация и документи от Българската организация за вложения, от Министерството на стопанската система, Министерство на правораздаването, както и от дирекция " Миграция " при Министерство на вътрешните работи.

За случая ще бъдат известени Европейската комисия и Европейският парламент. От спецпрокуратурата не споделиха дали изпълнителният шеф на Агенцията за вложения Стамен Янев ще бъде притеглен като обвинен.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР