От левицата нееднократно сме настоявали за предприемане на мерки срещу

...
От левицата нееднократно сме настоявали за предприемане на мерки срещу
Коментари Харесай

БСП внесе закон срещу домашното насилие над жени и деца

От левицата неведнъж сме упорствали за предприемане на ограничения против домашното принуждение, съобщи Вяра Емилова
Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България “

25 ноември се отбелязва като Международен ден за елиминиране на насилието против дамите – невидимо страдалчество, на което са жертва и децата.

Отбелязваме тази дата, с цел да притеглим вниманието на институциите и на цялото обществото за съществуващото принуждение над дами и домашното принуждение. Но не би трябвало да го вършим единствено през днешния ден. Не единствено на този ден би трябвало да приказваме за тежкия проблем в обществото. В изискванията на световната пандемия от Ковид-19 в България се регистрира покачване на случаите на принуждение. У нас не се води публична статистика, само че по данни на Неправителствени организации от 30 до 50 % са се нараснали позвъняванията на телефонните линии за помощ на потърпевши от домашното принуждение по време на изключителното състояние, а през 2022 година до месец септември убитите дами са 19, като за 2021 година техният брой е 22.

Жертвите на домашно принуждение от началото на 2022 година до май месец са 1738, като измежду тях доминират дамите само че децата също са уязвими – 409.

Ние от Българска социалистическа партия неведнъж сме упорствали за предприемане на ограничения и законодателни промени за битка с домашното принуждение. Още през 2018 година след поредност от срещи с Неправителствени организации, внесохме законопроект, който цели обезпечаване на по-високо равнище на протекция на лица, потърпевши от домашно принуждение. Акцентът е подложен върху една от ограниченията за оказване помощ на тези лица, която в много случаи е и единствената в началото допустима, а точно настаняването им в спешни центрове. Днес внасяме в Народното събрание Закон за отбрана от домашното принуждение.

Основен проблем за потърпевшите лица от домашно принуждение се оказва неналичието на задоволително услуги, с които те да бъдат подкрепени за справяне в извънредно тежката обстановка. Съществуващите сега спешни центрове на територията на страната са непълен брой. Те са едвам 13 и не постоянно в тях жертвите могат да потърсят поддръжка, защото потенциалът им е напълнен. В доста случаи настаняването на жертвата включва и деца – жертви на принуждение. Това в действителност се оказва и единственият късмет за тяхното избавление. В центровете се настаняват жертви на принуждение, които са потърпевши от тежки форми на физическо или полово принуждение и не разполагат с подкрепяща среда и запас, в това число и финансов за справяне със обстановката. Затова откриването на спешни центрове във всяка област е от значително значение за оказване на помощ за жертвите.

България към момента се държи като че ли насилието, учредено на пола и домашното принуждение не са проблеми, изискващи целенасочени дейности от институциите. Все още няма задоволителни ограничения за предварителна защита. Все още не се разпознава свръх уязвимата позиция, в която се намират жертвите на тези видове принуждение.

Обществото ни би трябвало да прогледне. Насилието против дамите не е частен въпрос и точно това е най-често срещаната форма на нарушаване на човешките права. Този вид принуждение към момента прекомерно постоянно се толерират от обществото и не доближават и средствата за ефикасната битка с него.

Това е безшумно и невидимото страдалчество, тъй като насилието против дамите и девойките към момента прекомерно постоянно се премълчава, тушира и омаловажава. И това е по този начин в целия свят, даже в развитите страни. Жертвите за домашно принуждение мъчно споделят за казуса. Но във тази тиха война децата също са жертва – с изключение на върху дамите, домашното принуждение се отразява и върху децата, даже и когато те не са директно наранени.

Всеки може да стане жертва на принуждение, без значение на пол, възраст, стопански статус, публично състояние и обучение. И точно затова измененията на нормативната уредба засягат необятна група от хора. За да създадем добра нормативна основа за битка с домашното принуждение, възложихме законодателно изследване на европейската процедура, през месец май тази година на тематика: “Правна рамка на ограниченията против домашно принуждение и насилието над дами в страните от Европейски Съюз “. Проучването може да бъде забелязано на страницата на Народното събрание на Република България и касае настоящото законодателство на четиринадесет европейски страни, множеството от които държави-членки на Европейски Съюз.

Докато има принуждение, би трябвало да продължим битката. Нито една повече!

Днес Българска социалистическа партия внася законопроект против домашното принуждение над дами и деца.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР