От коронацията на Уилям Завоевателя преди близо хилядолетие Уестминстърското абатство

...
От коронацията на Уилям Завоевателя преди близо хилядолетие Уестминстърското абатство
Коментари Харесай

Погребението на Елизабет II се провежда там, където е коронясана

От коронацията на Уилям Завоевателя преди близо хилядолетие Уестминстърското абатство е знаково място за кралската корона. Храмът не зависи от йерархията на Англиканската черква, тъй като от XVI век е със специфичен кралски статут, който го подчинява само на английския монарх.

А до неотдавна това беше Елизабет II. Подобно на някои свои прародители, тя е претърпяла едни от най-важните събития в житейския си път точно там.

През 1947 година Елизабет става 10-ия член на кралското семейство, който подписва брак в Уестминстърското абатство. На сватбата ѝ с нейния безконечен сателит – починалия принц Филип, участват над 2000 души, до момента в който други близо 200 млн. от целия свят съпреживяват церемонията по радиото.

Заради въведените тогава ограничения след Втората международна война, сходно на доста други британци, Елизабет заплаща булчинската си рокля с купони. А в деня след церемонията сватбеният  букет е върнат назад в абатството, с цел да бъде положен на гроба на незнайния боец, както повелява традицията.

След гибелта на татко си, крал Джордж VI, Елизабет още веднъж се връща там, този път с цел да получи кралската корона и да обещае да служи на английския народ. Нейният първороден наследник и сегашен английски крал – Чарлз, също участва на церемонията. Самият той получил специфична ръчно направена детска покана за коронацията.

Короната, употребена за церемонията, тежи към два кг. Шлейфът е с бродирани житни класове и маслинови клончета от злато – знак на мир и разцвет, които монархът се стремеше да отстоява в своето 70-годишно ръководство. В абатството се съхранява и столът за коронациите, употребен от XIV век насам.

За първи път от 260 години в абатството се провежда погребална гала на английски суверен. Последната е на крал Джордж II през 1760 година На поклонението днес се очаква да присъстват около 2000 души, в това число международни водачи и монарси. А церемонията ще бъде извършена по прецизен протокол.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР