От коалицията се засегнали и призоваха лидера на ГЕРБ да

...
От коалицията се засегнали и призоваха лидера на ГЕРБ да
Коментари Харесай

ПП-ДБ съветват Борисов да спре да дава епитети, защото възпалява преговорите

От обединението се засегнали и приканиха водача на ГЕРБ да взе участие персонално, тъй като е неуместно хем да делегира на Мария Габриел, хем да договаря през медиите
От ПП-ДБ приканиха водача на ГЕРБ Бойко Борисов да пристигна персонално на договарянията в събота, а не да договаря през медиите. Лидерите на групировката направиха констатацията, че Борисов е замязял на Румен Радев с непрекъснатите си рецензии към кабинета. Дадоха да се разбере още, че няма да правят отстъпка от настояването си за промени в правосъдната система, службите и попълването на регулаторите.

Кирил Петков го предизвести, че с изявленията си и използването на прилагателни единствено " възпалява " и прави договарянията по-трудни. Той не разяснява новата оферта на Борисов - ПП-ДБ да получи външния министър и всички места в регулаторите, а ГЕРБ да вземе всички министри.

" Това, което желая да дам като съвет на господин Борисов, че в случай че желае да договаря, да пристигна на следващия ден на срещата и да приказваме по всичките тези тематики. Ако желае да делегира на Мария Габриел, да делегира, разбираме, на драго сърце ще приказваме на следващия ден с нея. Но тази концепция хем делегира, хем договаря през камерите, е неуместна ", сподели Петков по време на общо изказване на ПП-ДБ пред медиите в коридорите на Народното събрание.

И насочи апел към Борисов да не употребява повече прилагателни, като засяга наречения през вчерашния ден от водача на ГЕРБ министър председател на ПП-ДБ Николай Денков - " послушко ", който, по думите на водача на ГЕРБ, се допитвал до още няколко водачи в обединението преди да вземе решение.

" И тук желая да насочва едно предизвестие - да спре да дава прилагателни. Вчера някой бил послушко, през днешния ден някой бил подкупен, трети бил неприятен. Това не оказва помощ ", счита съпредседателят на ПП-

" Ние се държим с огромно почитание към преговорния екип на ГЕРБ. Ще продължим да го вършим. В този миг апелирам да се удържи малко, тъй като единственото, което прави, е възпалява и прави тези договаряния по-трудни ", недоволства Петков.

Той акцентира, че ПП-ДБ влизат в диалозите с градивен звук и " ще го запазим, само че и той би трябвало да има малко дисциплинираност ".

 Кирил Петков не разяснява позицията на Борисов за това, че не би трябвало Асен Василев да продължи да бъде финансов министър и в новото държавно управление. 

" Каня господин Борисов на следващия ден да пристигна в 18 часа тази негова концепция и ще приказваме по тематиката ", отклони директния отговор за Василев той. И още веднъж повтори:  " Ако си играем на " упълномощавам, но ще ви кажа всичко през медиите ", това е деструктивно ".

" Този кабинет има смисъл единствено и само, в случай че нашите промени не престават. Няма да държим държавно управление, единствено с цел да има държавно управление ", отсече Кирил Петков и изреди още веднъж, че те включват самостоятелен съд и служби, и регулатори, които да работят за хората.

Лидерът на " Да, България " Христо Иванов съобщи, че всички други тематики за разискване сред сътрудниците следват сделката за промените и регулаторите. 

" Ако на следващия ден се разберем за промените и механизма за регулаторите, заложен още в декларацията - 9 месеца ние този механизъм не можем да го договорим, и си стиснем ръцете, няма проблем да преминем и към останалите тематики. Правителството служи, с цел да се случат промените и да се почисти правосъдната власт от нотариуси, джуджета и всичко останало ", разяснява и Иванов.

Лидерът на Демократична България повтори, че упорстват за доста ясна формула за носене на отговорност за кандидатурите в регулаторите. " Искаме там да попаднат хората, които в най-голяма степен дават отговор на условията. Фокусът да е върху качествата на претендентите ", акцентира Христо Иванов.

Лидерът на ДСБ пък съпостави държанието на Бойко Борисов по отношение на държавното управление с това на президента.  " Заприличал е на Румен Радев, една добра дума не споделя за общото ни държавно управление, единствено рецензии. Правителството 9 месеца свърши прекомерно доста работа. И това би трябвало да бъде оценено от сътрудниците, които са го подкрепяли ", откри Атанасов. 

И той помоли водача на ГЕРБ да пристигна на договарянията.

" Понеже не бях в Букурещ, моят другар Бойко Борисов очевидно се е заредил с доста адреналин, желая другарски да го помоля да пристигна на следващия ден, да седнем в спокойна конюнктура да преговаряме, тъй като българските жители чакат от нас да им осигурим непоклатимост, предвидимост и би трябвало да го създадем ", насочи зов Атанасов.

По-рано през днешния ден сподели, че са се разбрали договарянията да бъдат на следващия ден в 18:00 ч. Попитан дали ще отиде на договарянията, Борисов уточни, че е разчувстван от поканите на ПП-ДБ, само че неговото схващане е министър-председателят да води договарянията за кабинет, който може да управлява.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР