От кичур от косите ѝ до синя кадифена рокля, която

...
От кичур от косите ѝ до синя кадифена рокля, която
Коментари Харесай

Нов музей в Атина дава възможност на посетителите да се докоснат до Мария Калас

От кичур от косите ѝ до синя кадифена рокля, която е носила след паметно осъществяване на „ Травиата “ от Джузепе Верди в миланската опера „ Ла Скала “ през 1955 година – това са единствено част от предметите, свързани с живота на оперната дива Мария Калас, на които посетителите на гръцката столица Атина към този момент ще могат да се възхитят от близко, съобщи Ройтерс.

Споменът за именитото сопрано ще се съхранява жив в нов музей, отдаден особено на нея.

Музеят ще се обитава в триетажна неокласическа постройка в сърцето на гръцката столицата. Той ще бъде открит на следващия ден, като мотивът е 100-годишнината от рождението на певица. Калас е родена с името Мария Анна Сесилия София Калогеропулос на 2 декември 1923 година в Ню Йорк, в семейство на гърци.

Очилата на Калас, костюмите ѝ и тетрадка, която е употребила, до момента в който наизустява някои от функциите си, са измежду експонатите на изложбата, които са били дарени или предоставени за предпазване в музея.

Скица на дизайнера на първокласни обувки Маноло Бланик, въодушевена от сопраното, което се трансформира в една от най-емблематичните оперни фигури на 20. век, е дарена от гръцкото сдружение „ Мария Калас “, дружно с косата ѝ, която фризьорът на дивата е съхранил и продал на търг.

„ Всеки предмет способства за основаването на цялостния облик на тази изумителна жена “, съобщи за Ройтерс Костис Бидзанис, началник на музейния план.

„ Мария Калас е една от най-големите международни знаци, тя е жена, трансформирала се в легенда “, сподели той.

Калас има заслуга за възраждането на италианската вокална техника и жанр на пеене „ белканто “ (Bel Canto).

На втория етаж на музея посетителите могат да слушат елементи от присъщи осъществявания на Калас, в това число арията „ Каста дива “ (Casta Diva) от операта „ Норма “ на Винченцо Белини, както и да чуят по какъв начин тя преподава във висшето образователно заведение „ Джулиард “ в Ню Йорк през 1971-1972 година

„ Продължавайте... по верния метод, а не с фойерверки, не с лесни овации “, споделя Калас на своите студенти в прощалната си тирада през март 1972 година

Тя умира от инфаркт през 1977 година на 53-годишна възраст.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР