От късните години на соца в България един термин, използван

...
От късните години на соца в България един термин, използван
Коментари Харесай

Откъде идва култовото наименование „гларус“?

От късните години на соца в България един термин, употребен по направление на младите мъже, „ свалящи “ туристки на плажовете по Черноморието, е останал и се използва в известна степен и до през днешния ден. Става въпрос, несъмнено, за наименованието „ гларус “. Но от кое място произлиза то, е въпрос, отговорът на който знаят малко на брой, написа Труд.

Историята е доста забавна.

Според варненския дълготраен избавител Божидар Банков, който стартира кариерата си през 1963 година на Златни пясъци, същинските свалячи са били общите служащи в курорта.

„ По през целия ден се облизваха и вечер скачаха в леглото на някоя чужденка, въпреки да е неразрешено. Милицията обаче не спеше. Бяха пратили две девойки под прикритие в хотел “Гларус ”. Че са агентки ни сподели барманът. Общаците обаче не знаеха. И една августовска вечер през 1964 година милицията хвана няколко нашенци на шаблон с чехкинчета. На другия ден в. “Народно дело ” написа, че в “Гларус ” изловили “гларуси ”. И по този начин се роди новото име на свалячите на плажа ”, споделя Божо.

В спомените му най-атрактивни остават чехкините и немкините. За рускините споделя, че били най-непристъпни, тъй като ходели по групи, а най-ниско равнище в рейтинга му от тези години са полякините, единствено наивниците се били занимавали с тях, само че другояче били положителни търговци на парфюмчета “Бич може ”, “Пани Валевска ” и кремове „ Нивеа ” – извънредно дефицитни артикули по времето на соца.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР