От известно време във великотърновското село Ветринци се наблюдава заселване

...
От известно време във великотърновското село Ветринци се наблюдава заселване
Коментари Харесай

Само такова чудо нямаше в България – амиши се заселиха край Велико Търново

От известно време във великотърновското село Ветринци се следи заселване на представители на протестантската християнска общественост амиши. Чудатите хора с генезис от Съединени американски щати и Канада са закупили парцели в дребното обитаемо място и предизвикат локалните с необичайния си тип и метод на живот, написа в. “Борба ”.

Чужденците са към десетина и почнали да прииждат, откакто преди няколко години във Ветринци се открило българско семейство, обитавало в Канада. Фамилията също имала странни възгледи и порядки и с времето била последвана от съидейници.

Амишите мъчно се вписват в локалните порядки и няма по какъв начин да останат незабелязани, защото вървят облечени с дълги облекла, които покриват цялото тяло, а дамите носят характерни забрадки. За мъжете се присъщи дълги бради и отричане на всевъзможни нездравословни привички като тютюнопушене, приложимост на алкохол, прелюбодейство и т. н.

Въздържат се от потреблението на съвременни технологии, даже на коли и електричество. Външният тип на заселниците буди любознанието на локалните и заради обстоятелството, че в доста американски филми участва обликът на сектантите и е показано тяхното виждане за живота.

Амишите възприемат като дело на дявола всяко едно достижение на съвремието, посредством което всекидневието на човечеството става все по-добро и улеснено. Те не употребяват интернет и компютърни технологии, а залагат на екологичен метод на живот, земеделие и икономисване на естествените благосъстояния.

Характерно за тях е убеждението, че обичайна медицина не е потребна, и по тази причина не вървят на доктор.

Именно такава преживелица шокирала кмета на Ветринци Кольо Минков. Преди година един от мъжете амиши пристигнал рано сутринта в кметството с молба за издаване на акт за раждане, защото брачната половинка му станала майка през нощта, а бебето се появило в домашни условия. Наложило се Минков да посети къщата на фамилията и се уверил с очите си, че пеленачето се е родило наред, макар неналичието на съответни условия и здравна помощ. Наложило се да търси подпомагане от Община Велико Търново, защото досега не се бил сблъсквал с сходен проблем.

Вероятно обаче ще би трябвало да повтори още много пъти процедурата, защото в културата на амишите е заложено да стават родители на доста деца. При тях абортите са неразрешени и нормално се радват на 4-5 наследници.

Всички дружно обработват земя и се хранят с създаденото. Според изследване дамите от тази общественост са майки на три пъти повече малчугани, спрямо останалите американки.

По думите на кмета на Ветринци няма нищо нелегално в държанието на чужденците, само че дейностите им постоянно провокират ужас измежду останалите в селото. В нормална панорама се е трансформирало събирането на амишите по поляните, седнали по турски и изпълняващи неразбираеми ритуали. От известно време чудатите новодошли раздават и сектантска литература на локалните.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР