От инициатива Правосъдие за всеки не са съгласни с внесения

...
От инициатива Правосъдие за всеки не са съгласни с внесения
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки видяха червената химикалка на ГЕРБ и ДПС в конституционните промени


От самодейност " Правосъдие за всеки " не са съгласни с импортирания план за конституционни промени в деловодството на Народното събрание. От Инициативата са се пробвали да схванат какви са аргументите за измененията и не знаят каква е повода да има подобен които са очевидно оттегляне от всичко, което е говорено, писано и което е било предстоящо да бъде импортирано в Народното събрание.

На конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на правосъдната самодейност Велислав Величков съобщи, че с по този начин направената смяна не се лимитират пълномощията на основния прокурор. Методическото управление върху активността на всички прокурори, въпреки и да го няма записано в плана за смяна на Конституцията - остава. Главният прокурор до момента не е управлявал висшите прокуратури, посочи Величков.

" Ние не знаем кой е създателят на тези текстове, само че в моментът, в който ни бе изпратен планът, водачите на политическите партии стопираха да си подвигат телефоните. Тези текстове са писани от ГЕРБ и Движение за права и свободи и най-вероятно от Десислава Атанасова. Вероятно тук е намесен и Делян Пеевски ", съзря Величков.

Той уточни, че с смяната на Конституцията с нищо не се понижават пълномощията на основния прокурор - " Правосъдие за всеки " четат плана на Движение за права и свободи, а не на ПП/ДБ. " Някой е минал крепко с аления химикал и е обезсмислил измененията за основния прокурор. Ако се вършат неприемливи взаимни отстъпки, по-добре да не се прави нищо, тъй като отварянето на Конституцията в този момент, ще я затвори за 10 години напред ", безапелационен бе Величков.
 Конституцията на ПП/ДБ: По-малко власт за президент и основен прокурор, 24 май народен празник
Конституцията на ПП/ДБ: По-малко власт за президент и основен прокурор, 24 май народен празник

Друга нова концепция - да се вкара мандатност на кметовете, с цел да се бори " феодализацията " на обитаемоте места

Какво ще се случи сред първо и второ четене не се знае, само че да се прокламират едни хрумвания, а да се пишат други, е неправилно и неточно, разкритикува той. " Повече нямаме съглашение с ПП/ДБ и с другите политически партии, тъй като и други основни точки не бяха изпълнени. Нищо не е изпълнено в общото ни съглашение. В момента е нула и нито една наша концепция не се съдържа в плана за смяна на Конституцията ", отчаян е Велислав Величков. Той се закани, че от " Правосъдие за всеки " ще провеждат и митинги, с цел да се опълчват на правосъдната промяна с реплика за опазване на статуквото.

" Правосъдие за всеки " биха подкрепили измененията във Висшия правосъден съвет (ВСС), само че ще отстояват настояванията си, в това число и с митинги за смяна пълномощията на основния прокурор. Величков посочи, че не смъкват доверието от ПП/ДБ, а не се разпознават с този план за смяна на Конституцията. " Ако текстовете за основния прокурор се одобряват в този тип, е по-добре за тези текстове да нямат 160 депутатски гласа ", акцентира той. Когато се приема Конституцията, не може единствено 5 индивида да пишат измененията. Накрая излезе, че 5 индивида разписаха текстовете, които трансформираха първичния план, добави Величков.

" Да не се пробват посредством номера на китайката да отстраняват публичното разискване на плана за смяна на Конституцията ", прикани Велислав Величков.

Той уточни, че съпредседателят на ПП/ДБ Христо Иванов водил договарянията за конституционните промени и точно той е приел текстовете с спорните промени в длъжността на основния прокурор. Ако се подпишеш, значи одобряваш, сподели Величков в отговор на въпрос на News.bg. Той настоя да знае кой е писмовникът и редакторът на измененията в конституционните текстове. " Правосъдие за всеки " считат, че в случай че измененията в Конституцията минат такива, каквито са, ще бъдат по-лоши от сегашните.

Инициатива " Правосъдие за всеки " няма отношение към другата част от конституционните промени, касаещи служебните държавни управления, към смяната на националния празник на 24 май и към мандатността на кметовете.
 Радев: Промените в Конституцията са част от настъплението против демокрацията
Радев: Промените в Конституцията са част от настъплението против демокрацията

Президентът желае Борисов да каже къде са чувалите с пари от неговите автомагистрали

Относно за поддръжка на нарязаното момиче с макетно ножче в Стара Загора, Величков уточни, че през вчерашния ден се случил същинският цивилен митинг против системата пред Съдебната палата. Първото, което би трябвало да създадат политиците, е да върнат доверието в правораздаването. Държава без правораздаване е форма на проведена престъпност, посочи Величков. В избрани региони на България се преподава кланово правораздаване и в случай че си значим човек в обществото, за теб няма правораздаване, само че в случай че си от другата страна, ще бъдеш вкаран в ареста, разяснява Величков.

Ако е неотложно народните представители да одобряват належащи промени в Наказателния кодекс, с които се оправдават от прокуратурата и съдът.

Според Петромир Кънчев, съдейки по случилото се в Стара Загора че правосъдната промяна е извънредно значимо нещо. Може да не се допира, да не се яде, само че е значимо, когато някой засегне правата ни или жестоко ги погази. Изведнъж правораздаването и справедливостта станаха значими и основни, сподели още той.
 Славов предлага ремонт на Закона за домашното принуждение
Славов предлага ремонт на Закона за домашното принуждение

Съдебната процедура търпи корекции, с цел да е съответна на публичните упования и здравната просвета и психология
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР