От “Има такъв народ предупредиха, че се бърза със закриване

...
От “Има такъв народ предупредиха, че се бърза със закриване
Коментари Харесай

Водороден скандал за 30 милиарда лева

От “Има подобен народ ” предизвестиха, че се бърза със закриване на мините
Реализацията на плана зависи само от терените на “Марица-изток ”

Предвижда се създаване на голямо количество солари

Фирми, близки до “Продължаваме смяната ”, ще получат милиарди левове по енергиен план, обвързван с понижаване на въглеродните излъчвания, предизвестиха на брифинг в Народното събрание депутати от Има Такъв Народ.

В декларация, прочетена от Павела Митова от Има Такъв Народ се показва, че тече умишленото заличаване на въглищните ни централи и това е обвързвано с грандоманския план за водородната котловина.

Притесненията на Има Такъв Народ са за “нулевия смисъл от водородни опити, геотермални простотии, фабрики за акумулатори... ”, уточни Митова.

“Относно първия лист с компании, които ще се облагодетелстват по Плана за обективен преход, оправданието за това, че всички печеливши са доближени до “Продължаваме Промяната ” (ПП) беше, че това е техническа неточност ”, се показва в декларацията на Има Такъв Народ. Митова акцентира, че ще показа следващата “техническа неточност ”: “По време на вота на съмнение ви обясних аргументите за всичко, което се прави, а точно реализирането на плана bLion и усвояването на средствата по ПВУ за финансиране на безсмислена атомна котловина по план на настоящия министър на енергетиката Румен Радев, който ще утвърждава в качеството си на министър личния си план и ще раздава европейски пари на приятелите си от миналата си работна активност ”.

“Естествено ми бе казано, макар всички доказателства за изказванието ми, че няма такова нещо, ТЕЦ-овете няма да затварят преди 2038 година, няма спор на ползи на министъра и даже и да има подобен план, то няма да има обществено финансиране ”, уточни още Митова и цитира стенограма на министър Радев.

По думите є планът за Водородна котловина на министъра е за близо 30 милиарда лв., реализацията му зависи единствено и само от земята на мини “Марица Изток ” и по тази причина Политическа партия вършат всичко допустимо да унищожат сдружението колкото се може по-бързо. Според нея земята им е нужна, с цел да създават 380 хиляди тона зелен водород на година, от които 180 хиляди тона годишно да бъдат за експорт. “Проектът планува построяването на голямо количество солари до 2033 година, миньорите изхвърчат на улицата, всички централи минават на газ, всички ние още веднъж плащаме солената сметка, шепа тарикати стават скорострелно милиардери ”, разяснява Митова.

“Затварянето на нашите въглищни централи ще понижи въглеродния отпечатък на европейско равнище с 0,06%, само че за сметка на това ще ни коства голям дял за създадената електрическа енергия ”, счита Митова.

“Системата ще загуби свойствата си за балансиране, цената на бита ще се усили фрапантно и аз мощно се колебая, че фонд “Сигурност на електроенергийната система ” ще издържи на натиска ”, сподели още тя.

Митова сподели лист на компании, които, по думите є, ще получат финансиране по ПВУ в бранш “Енергетика ”. Тя заяви, че от Има Такъв Народ чакат отговор по тематиката за листата с компании от министерство на енергетиката.
Извадка от индикативния лист, с мнения от декларацията на Има Такъв Народ


1. Металик АД на Дечко Колев - 277 690 000 лева за създаване на цех и основаване на апаратура за произвеждане на зелен водород и О2 за медицински и механически потребности.

2. Смарт енерджи груп АД - 240 000 000 лева за слънчеви панели с потенциал 1,5GW. В предмета на активност на компанията на никое място не е упоменато, че има потенциал да построява фабрики за слънчеви панели. И какви са тези фабрики, които ще създават тъкмо количество слънчеви панели с потенциал 1,5 GW.

3. Контур Глобал Марица Изток 3, където беше изпълнителен шеф актуалният заместител министър, а в този момент е човек на смяната от ББР, Васил Щонов - 1 383 000 000 лева

4. Ризолв енерджи ООД (s.r.o), Чешка република - 354 300 000 лева.- за създаване на слънчев парк с мощ 230 GW в Силистра. Парк се построява на площта на летището, което по незнайни аргументи е попаднало при едни “наши хора ” и те са го продали на чехите. Да не се окаже, че след време това летище ще се употребява и страната ще би трябвало да заплаща. А и по какъв начин компания, която е основана в Силистра ще подкрепи стопански област Стара Загора?

5. Дайнинг Енерджи ЕООД - офисът им се намира на площадката на Брикел, а обезпечените лица са 10 - 654 000 000 лева

6. “ТОПЛОФИКАЦИЯ-СЛИВЕН ” ЕАД - 320 000 000 лева

7. Брикел ЕАД - 879 000 000 лева Излиза, че с всичките си компании, които са ситуирани на територията на Стара Загора, Ковачки ще прибере едни 1 853 000 000 лева

8. Ей И Ес Марица Изток 1 ЕООД - 1 440 000 000 лева - изтича им договорът за изкупуване на ел. сила в края на годината и дай за последно да им дадем още малко.

9. М+С Хидравлик АД, Хидравлични Елементи и Системи АД, “ЕЛХИМ-ИСКРА ” АД - и трите компании са свързани с едно и също лице Васил Велев от АИКБ, където е работил министърът на енергетиката, Румен Радев. Общо планове за 132 000 000 лева

10. Загора Енерджи ООД - компанията е част от Холдинг Загора, където министър Румен Радев е бил стопански шеф - 40 000 000 лева

11. Монбат АД - благосъстоятелност на братя Бобокови - 1 171 500 000 лева

12. БУЛМЕТАЛ АД - по какъв начин ще построяват ПАВЕЦ, при изискване, че в профила на компанията е записано, че се занимават с произвеждане и реализация на железен амбалаж - 313 000 000 лева

13. Овергаз, спонсорът на Промяната - 385 000 000 лева
Министерство на енергетиката: Списъкът е показателен, не подсигурява преимущества
Списъкът е показателен и не подсигурява никакви преимущества, споделиха пред “Труд news ” от министерството на енергетиката. Оттам обясниха, че описът е бил формиран, с цел да се потвърди пред Европейската комисия, че е по-добре в район Стара Загора да се финансират планове на огромни компании, в сравнение с доста и дребни сдружения.

През септември м. година от Министерството на енергетиката насочиха покана за заявяване на интерес за капиталови планове от страна на огромни предприятия, които да послужат за обосновки по Фонда за обективен преход. До началото на ноември бяха получени над 70 капиталови планове от 32 компании на обща стойност към 11 милиарда лв.. Те плануват основаването на над 10 000 нови работни места и запазването на над 11 000 съществуващи.

Управлението на средствата по териториалните проекти за обективен преход е в Министерството на районното развиване, което ще разгласи разпоредбите за кандидатстване за приемане на средствата.

От Министерството на районното развиване споделиха, че към момента няма оповестени процедури и бяха безапелационни, че няма раздавани предплатено пари по проектите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР