От Илияна Ангелова С много позитивна енергия, усмивки, полезна информация и

...
От Илияна Ангелова
С много позитивна енергия, усмивки, полезна информация и
Коментари Харесай

300 розови балона полетяха над Пловдив за жените с рак на гъ...

От Илияна Ангелова

С доста положителна сила, усмивки, потребна информация и въодушевление мина осведомителната акция на фондация „ Грижа за Живот България “, която се организира през днешния ден пред Дома на младоженците в Пловдив. Десетки жители пристигнаха на събитието, с цел да проявят съпричастност и  подкрепа на всички, свързани с заболяването рак на гърдата и с наличието си да покажат на тях и фамилиите им,че не са сами в тестването, пред което са изправени.





Старт на акцията даде създателят на събитието и основател на фондацията Ивелина Радева, която е преборила заболяването. Тя насочи зов към всички присъстващи за постоянна профилактика, тъй като открит в точния момент, че ракът на гърдата не е присъда, а единствено диагноза.



„ Моето предпочитание е освен в месеца на рака на гърдата да вършим такива осведомителни акции, а през цялата година. Искам дружно, рака за ръка, да предем положителното на колкото може повече хора “, сподели в обръщението си Ивелина.



Кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов, с чиято поддръжка се организира събитието, се обърна към присъстващите с думите: „ Благодаря на всички, които полагате старания за предварителна защита на болестта. Убеден съм, че с общи старания ще успеем да понижим рисковете от разпространяването му с повишение на здравната просвета на хората. Знайте, че в лицето на регион „ Централен и Община Пловдив имате един сътрудник, другар и съидейник “. С негова поддръжка вечер каменните листа в градинката пред Дома на младоженците ще са осветени в розово в символ на съпричастност към болните от рак на гърдата.



Сред формалните посетители на събитието беше доктор Парашкев Цветков- мамолог, хирург, онколог с над 36 години в региона на болестта и експерт в профилактиката й, който поддържа всяка акция на фондацията.



“ Всички вие и ние – лекарите, не сме от двете страни на бариерата. Нашата обща идея е здравето, то не е нито бизнес, нито политика, то е грижа за живот. Ние сме тук, с цел да ви кажем на наличен език кое, какво, по кое време и по какъв начин би трябвало да се направи. С тази цел направихме Ръководството, което всеки ще получи гратис “, сподели доктор Цветков. Той акцентира, че дамите не би трябвало да се опасяват за външния си тип. „ Лечнието на рака на гърдата не е оскатяващо. В хирургията на Онкодиспансера към този момент имаме задоволително опит да възстановим естетичния тип на дамите и те да имат самочувствието, че не са по-различни отпреди “, сподели лекарят.



Онкологът доктор Ваня Балева подчертава и прикани мъжете също да се преглеждат. „ Мъжете, също боледуват от рак  на гърдата и при тях болестта протича доста тежко и комплицирано. За рака би трябвало да се приказва почтено, без боязън, позор, намерено и с елементарни думи. Проверявайте се и запомнете, че ракът на гърдата не е единствено женска болест “, прикани лекарката.



За нуждата от психична помощ подсети Елена Атанасова - онкопсихолог,   която над 13 години работи в Онкологичния диспансер. „ Ние бяме едно от първите болнични заведения, в които се работи освен с тялото на пациента, само че и с неговата душeвност. Психиката въздейства на здравето, а здравословното положение на душeвността. Затова в нашата болница към този момент образоваме и студенти, които работят с онколозите. Запомнете, че това, което не ви кара да се чувствате добре е като дреха, която постоянно можете да съблечете “, сподели психоложката.



Надя Танева – шеф „ Социално подкрепяне “ изрази поддръжката си и напомни,че   пациентите имат поддръжката, както на другите организации и лекарите, по този начин и на страната.



Безплатно мобилно приложение показаха дамите от Сдружението на дамите мотористи „ Ем Пауър България “, които постоянно вземат участие в благотворителни акции в цялата страна. Въпреки студеното време те пристигнаха с моторите си от Търново, София и други градове в страната.



„ Мобилното приложение е основано от доктор Василева от Българско сдружение за битка против рака на гърдата. С него всяка жена, след интервенция, може да си ревизира индикаторите, диетата, да прави съвещания с диетолог, а откакто се качат всички епикризи и проучвания ще има опция за съвещания когато и да е с психолог и онколог, “ сподели госпожа Малинова  от Сдружението.



Спонсори на Информационната акция бяха компаниите „ Пиер Фабр България “ и „ Ревита “.

Полина Ангелова, представител на дерматологичната компания Пиер Фабр България, чиято марка за здравна козметика  е AVEN, показа сериите, които са подобаващи за болните от рак на гърдата. „ Компанията е пионер в онкологията и създава козметика, обвързвана с последици по време и след лекуване на онкологични болести. След терапиите се появяват странични феномени, които засягат ноктите, кожата и косата като сърбеж, сухота, лющене, дискомфорт на кожата и за тези проблеми имаме цяла серия. Имаме и гел за следоперативно понижаване на белезите. Козметиката е здравна, без консерванти и се предлага единствено в аптеките “, сподели представителят на компанията.

Отпечатването на безплатното Ръководство е с помощта на спонсорството на компания „ Фирма „ Ревита “. Те показаха своя артикул „ Мешима “, наименуван на едноименната лечебна гъба, от която е формиран. Препаратът се употребява за предварителна защита измежду рисковите групи на огромна част от типовете карценоми. То понижава токсичността на химиотерапевтиците, употребява се при имунен недостиг и тежко безсилие вследствие на инфекциозни и онкологични болести.



Всички участници получиха дарове с артикули на „ АVEN ”, огледала за дамска чанта и чадъри с логото на фондация „ Грижа за живот “ и безплатното управление на доктор Цветков.  Витамини на компания „ Ревита “ получиха участниците, взели участие в томболата на акцията.



Тържествената част завърши с стартирането на 300 розови балони за всички дами, които не са съумели да се преборят с рака и да припомнят, че профилактиката е най-важната за положителния излаз от заболяването.

Жените мотористи пък по традиция пуснаха розов пушек в символ на поддръжка и съпричастност.



Поздравителен адрес за поддръжка изпрати госпожа доктор Веселка Христамян - Председател на Постоянна комисия по Здравеопазване и обществени действия при Общински съвет- Пловдив:

„ Поднасям своите поздравления към уредниците за събитието фондация " Грижа за живот " с апел “ Огледай се от вътрешната страна ” и медийния сътрудник Вестник Марица - Пловдив!Информираността на жителите е един от значимите фактори за предварителна защита против болесттите. Особено онкологичните такива.Профилактиката им е единственият най-сигурен метод за ранна диагностика, водеща до оптимално дейно лекуване. Може да избави човешки живот.



 Радвам се, че водещите специалисти- онколози от Комплексен Онкологичен център- Пловдив не престават и след акцията в лечебното заведение, да бъдат в помощ и поддръжка на съгражданите ни! “, се споделя в него.

За поредна година медиен сътрудник на събитието беше вестник „ Марица “.

Снимки: Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР