От години частният сектор чертае славно бъдеще на космоса, а

...
От години частният сектор чертае славно бъдеще на космоса, а
Коментари Харесай

Varda: Компанията с български корени, която ще прави „космически фабрики“ за лекарства

От години частният бранш чертае славно бъдеще на космоса, а една от най-широко обсъжданите и гръмки визии се върти към концепциите за туризъм – било то посредством орбитални полети и хотели, или прекарвания на по-далечни дестинации като Марс. Но в случай че галактическата промишленост фактически се е запътила към капитализация от 1 трилион $ до 2040 година, каквато е прогнозата на Citigroup да вземем за пример, в бранша място ще би трябвало да намерят доста и най-различни предприятия.

Един калифорнийски стартъп с български корени – Varda Space Industries, дава поръчка за присъединяване в този перспективен пазар. Компанията залага на това, че огромният бизнес в бъдеще ще зависи от относително неугледни спътници, които ще прекарват дни или месеци в околоземна орбита, разработвайки фармацевтични, полупроводникови и други артикули.

В основата на компанията стои българинът Делян Аспарухов, който намира метод да реализира бизнес концепцията си в партньорство с някогашния чиновник в SpaceX Уил Бруей.

Стартъпът има упоритостта да ръководи голям брой самостоятелни „ галактически заводи “ в орбита, способни да създават чувствителни материали единствено в среда с нулева гравитация. Въпреки че това единствено по себе си не е оригиналност, с помощта на дългогодишните проучвания на Международната галактическа станция, към момента никоя компания не е съумяла да комерсиализира този прийом.

Идеята може да не звучи изключително привлекателно за хората, колкото туризмът, само че залогът е огромен, тъй като „ производството в действителност е идната огромна промишленост, която се комерсиализира (в космоса) “, споделя Бруей, който е основен изпълнителен шеф на Varda.

Varda започва първата си тестова задача тази седмица, когато сполучливо изпрати в космоса собствен спътник на борда на ракета на SpaceX. Там, измежду голям брой други спътници, бе и първото създание на компанията: 200-килограмова капсула, предопределена за осъществяване на проучвания на медикаменти в микрогравитация.

THE WORLD`S FIRST SPACE FACTORY HAS WINGS

WE HAVE DEPLOYED TO SPACE!!!!

— delian (@zebulgar)

Ако успее, Varda се надява бързо да разшири активността си, като изпраща постоянно в орбита спътник, заредени с опити по поръчка на фармацевтични компании. Екипът се надява, че проучванията в последна сметка ще му обезпечат „ златен билет “ – рационализиране на производството на медикаменти в галактически условия, което да подсигурява устойчиви доходи.

Дали амбициозният бизнес проект на Varda обаче е жизнерадостен, ще зависи от голям брой софтуерни и финансови въпроси.

Каква е концепцията?

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР