От година всички трапнсплантационни центрове отказват трансплантации на пациенти от

...
От година всички трапнсплантационни центрове отказват трансплантации на пациенти от
Коментари Харесай

Ананиев: Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти

От година всички трапнсплантационни центрове отхвърлят трансплантации на пациенти от България и други европейски страни , поради липса на трупни донори и медицински експерти , като казусът не е единствено български , разяснява пред БТВ министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

" Наредбата ще стане факт след броени дни. Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си вършат трансплантации. Нещата ще бъдат тъкмо регламентирани. Няма да е елементарно, само че ние няма да се откажем. Най-важната ни задача е да се грижим за живота на хората ", изясни министърът.

Относно обвинявания за национална стратегия, която не е финансово обвързана, Ананиев разяснява, че пари са планувани. " За страдание спирането с виенската болница е станало преди да стана министър . Правихме доста опити да възстановим доверието, само че досега смяна няма. Въпреки това намерихме опция да се прави трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина ".
 Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки стачкуват безсрочно
Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки стачкуват безсрочно

Министерството убеждава, че поставя старания, България да се включи към Евротрансплант

" Проблемът с белодробна трансплантация е от 2 години и 4 месеца, само че ние към този момент намерихме мярката да ускорим трансплантацията за тези незабавно нуждаещи се 18 българи. Аз направих смяна в разпоредба 2, с която се регламентират редица болести отвън наложителното здравно обезпечаване ", добави той.

По думите му, " съгласно тази смяна, която следва да се направи, трансплантации ще се правят във всички страни, освен в Европейски Съюз, и страната ще заплаща тези трансплантации. Отговорни за реализиране на тази смяна ще са обществените институции НЗОК и Изпълнителна организация " Медицински контрол. "

" 18 българи имат потребност, те са най-спешни. Ще стартираме, откакто наредбата премине публично разискване и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на тези две институции да влязат по отношение на центрове каквито има в Съединени американски щати Русия, Украйна . Ще бъдат подготвени и наши експерти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се правят и у нас ", разяснява Ананиев.
 Правим първата белодробна трансплантация у нас през 2021 година, предвижда Генчо Начев
Правим първата белодробна трансплантация у нас през 2021 година, предвижда Генчо Начев

Той акцентира, че имаме инсталация за това
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР