От гледна точка на съвременния обществен строй да си мъж

...
От гледна точка на съвременния обществен строй да си мъж
Коментари Харесай

До каква възраст мъжът може да стане баща на здраво бебе?


От позиция на актуалния публичен строй да си мъж си има своите съществени дефекти. Мъжете остаряват по-бързо , а статистиката сочи, че междинната дълготрайност на живота им е по-къса, в сравнение с дамите. Мъжкият пол обаче дава и едно голямо преимущество.

Мъжът може да резервира способността си да става татко до дълбоки старини. И въпреки всичко съгласно някои експерти това може да бъде рискова заложба, изключително по повод здравето на детето .

Причина за опазване фертилността на мъжа до дълбоки старини е на процедура непрекъснатото произвеждане на сперма. Според учените единствено за 16 дни , без значение от възрастта, мъжкият организъм може да създаде задоволително количество жизнеспособни сперматозоиди, които да подсигуряват сполучливо оплождане на яйцеклетка след полов контакт. Оказва се обаче, че запазването на плодовитостта на мъжа с придвижване на възрастта идва на ценaта на нараснал риск от некачествени полови кафези и забременяване на бебе с генетични увреждания .

Научните изследвания сочат, че проблемите с бременността и здравето на бебето може да са доста по-сериозни, когато бащата е над избрана възраст, спрямо тези при по-възрастна майка.

Има данни, че при зачеване на дамата над 35-годишна възраст, се покачва рискът от раждане на дете със синдром на Даун или друго генетично заболяване. Списъкът с рисковете за бебето, когато бащата е над опредлена възраст обаче е по-дълъг.

Проучване, оповестено в журнала Nature, демонстрира, че вероятността от аутизъм или шизофрения нараства, паралелно с възрастта на бащата, като риск е налице даже при 35-годишни мъже. След тази възраст рискът от сходни здравословни проблеми у наследника се удвоява за всеки 16 години, добавени към възрастта на мъжа, който ще става татко.

Според данни от други изследвания, оповестени в американското издание Journal ot Men's Health, бащинство след 40-годишна възраст може да се асоциира и с прибързано раждане , прекомерно ниско тегло на плода и други здравословни проблеми.

Според учените рисковете от генетични увреждания на плода при преклонна възраст на бащата произлизат от доста интензивното произвеждане на сперматозоидите през целия живот на мъжа. Както стана ясно, на всеки 16 дни в организма на мъжа се създава нова „ доза “ полови кафези. При толкоз интензивно разделяне на клетките прародители на зрелите сперматозоиди е налице непрекъснат риск от пораждане и предаване на разнообразни разновидности . Те се значат като де ново разновидности. Установено е, че дамите предават към 20 от тях

на плода си посредством генетичния материал на яйцеклетката.

Свързани публикации.. За крепко бебе значимо е и баща по какъв начин се храни! 0 И бащите страдат от следродилна меланхолия 0 Ролята на бащата за здравето на детето е по-голяма, в сравнение с се предполагаше 0

На 20-годишна възраст мъжете също предават към 20 такива разновидности на бебето си, които в множеството случаи са безобидни. На 40-годишна възраст обаче броят на тези разновидности скача на 70 и продължава да пораства с придвижване на възрастта. Успоредно с това, нараства и рискът някоя от разновидностите да е рискова и да докара до съществени генетични проблеми у плода.

Данните за по-висок риск от увреждане на плода при възрастен татко са единствено ориентировъчни. Далеч не всяко бебе на баща с посребряла коса е застрашено от увреждания. Фактът, че природата е решила да резервира оплодителните качества на мъжа до дълбока напреднала възраст е задоволително сладкодумен. Той дава опция на всеки мъж да навакса пропуснатото през младостта.

Единственото ограничаване тук е оправянето с чисто физическия аспект на бащинството, а не квалитетното осъществяване на предхождащите процедури, водещи до забременяване.

И въпреки всичко мъжете, които стават татковци на по-късна възраст, имат опцията да станат членове на клуб , чиито представители са хора като Пол Маккартни, Род Стюарт, Мик Джагър и други беловласи, само че потвърдено качествени татковци.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР