Във фокуса на повечето двойки, опитващи да си направят бебе,

...
Във фокуса на повечето двойки, опитващи да си направят бебе,
Коментари Харесай

Как влияе стресът на шансовете за зачеване?


Във фокуса на множеството двойки, опитващи да си създадат бебе, е стремежът към подсилване на физическото здраве, възстановяване на съня, храненето и метода на живот с отричане от нездравословните привички. Макар да са в действителност основни тези ограничения не може да се смятат за изцяло задоволителни, в случай че не са подплатени и със блян за подсилване на прочувственото здраве и снемане на напрежението. Защото изследванията демонстрират, че стресът може да има доста съществено въздействие върху възможностите за забременяване .

Прекомерният стрес може да се окаже съществена причина за компликациите със зачеването, изключително при двойки, които вършат несполучливи опити от месеци. Проучванията сочат, че най-малко 30% от случаите на проблеми със зачеването може да се асоциират с ролята на несъразмерния стрес като възпрепятстващ фактор. Стресът предизвика най-разнообразни реакции от страна на организма и методите, по които повлиява възможностите за забременяване, може да са най-различни. Във всички случаи обаче въздействието му е отрицателно.

Основен пострадал от несъразмерния стрес е хипоталамусът – конструкция в мозъка, която контролира секрецията на женските хормони, сигнализиращи на яйчниците по кое време е време да освобождават зрели яйцеклетки. Така, при несъразмерен стрес постоянно се следи разстроство в строго регламентирания цикъл на овулацията

и дамата под стрес постоянно губи вярната си преценка за това по кое време овулира. Прекомерният стрес може даже да прекрати овулациите на дамата за неопределен срок и да направи безуспешни всички опити за забременяване в този интервал. Състоянието се значи като стрес-индуцирана ановулация .

За връзката сред напрежението и възможностите на дамата да зачене свидетелства още една взаимозависимост. Установено е, че високите равнища на ензима алфа-амилаза са фактор, който доста затруднява зачеването. Жени, с нараснали равнища на този ензим, имат най-малко 50% по-ниски от естествените шансове да забременеят в даден миг. Учените откриват, че една от главните аргументи за повишение равнищата на амилазата е високият адреналин – хормонът, койт осе секретира в най-високи количества в интервали на мощен стрес.

Стресът редуцира възможностите за забременяване и посредством повлияване фертилността на мъжа. Доказано е, че при мъже, изложени на храничен и несъразмерен стрес, се утежнява качеството и количеството на семенната течност и жизнеспособните сперматозоиди в нея.

Свързани публикации.. 9 признака, че моментът за забременяване е настъпил 0 Искрата на зачеването – яйцеклетката светва при оплождане 0 Защо не би трябвало да раздрусваме бебето? 0

Заключението на учените е, че намаляването възможностите за забременяване в интервали на сериозен стрес е еволюционно наложена реакция на организма, целяща да защищити дамата от зачеване в миг, когато тя няма да може да поставя съответни грижи за потомството си. Този феномен се преглежда като натурален поръчител за запазване на типа и подсигуряване на оптимални условия за продължаването му.

Снемането на напрежението би трябвало да се преглежда като водещо средство за повишение възможностите за забременяване и при двата пола. То следва да се ползва паралелно с ограниченията за възстановяване на метода на живот и храненето, с цел да увеличи възможностите на всяка двойка да се снабди на рожба.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР