От ГЕРБ-СДС искат запазване на облекченията за бебета Намалената ставка

...
От ГЕРБ-СДС искат запазване на облекченията за бебета Намалената ставка
Коментари Харесай

Удължават ниския ДДС за ресторантите, спортните зали, бебешките стоки и книгите

От ГЕРБ-СДС желаят опазване на облекченията за бебета
Намалената ставка на Данък добавена стойност от 9% за заведенията за хранене да остане в действие и през 2023 година, оферират депутати от ГЕРБ-СДС с импортирани в Народното събрание оферти сред първо и второ четене на промени в Закона за Данък добавена стойност. Предложението на депутатите е, както и до момента, понижената ставка да важи и за доставки по домовете, само че за вино, бира и спиртни питиета данъкът да остане 20 на 100, написа trud.bg.

По-ниският Данък добавена стойност в размер на 9% да остане още една година и за туристическите услуги и за автобусните екскурзии, проведени от туропертори, оферират още депутатите. Да бъде продължен с една година и срокът на деяние на понижената ставка на Данък добавена стойност от 9 на 100 за храни за бебета или за дребни деца, за бебешки памперси и за спортни уреди, желаят от ГЕРБ-СДС. Според сегашните текстове на закона за всички тези артикули и услуги пониженият налог важи до края на 2022 година и от 1 януари, в случай че не бъде признато предлагането на депутатите, ставката ще стане в нормалния си размер от 20 на 100.

Целта на предлагането е да се запазят секторите ресторантьорство и туризъм, както и да се подкрепят фамилиите при развъждането на дребни деца в изискванията на непрестанно повишаваща се инфлация, както и на невиждано повишаване на енергийните източници и горива, което може да докара до невиждани по мащаб банкрути в тези браншове на стопанската система, гласят претекстовете на депутатите.

Според вносителите в изискванията на рецесия страната би трябвало да подкрепя бизнеса, като прилаганата до този миг понижена данъчна ставка се оказва по-добрият вид спрямо директно субсидиране, което може да бъде по-несигурно и непостоянно решение за засегнатите компании.

Прилагането на понижена данъчна ставка води до стимулиране на потреблението на артикули и услуги и до ограничение приключването на пари към сивата стопанска система, показват депутатите в претекстовете си. Чрез използването на понижената ставка се реализира бързо изсветляване на съответните стопански браншове, като в това време се понижават равнищата на безработица измежду най-ниско квалифицираното младо население на страната.

Освен това понижената данъчна ставка способства за трайно задържане на цените в туризъма и ресторантьорството в изискванията на неустановеност и неустойчивост, подбудени в началото от пандемията, а към сегашния миг от високата инфлация и непрестанно повишаващи се разноски за първични материали, материали и съоръжение, гласят претекстовете.

Прилагането на понижена ставка от 9% при потребление на спортни уреди ще продължи да подтиква спортната интензивност, която е директно обвързвана с подсилване здравето на хората, показват вносителите от ГЕРБ-СДС. Спортните действия ще продължат да бъдат по-достъпни за жителите. Намаляването на Данък добавена стойност върху таксите, които се заплащат при прилагане на фитнеси и групови спортни занимания е в сходство с държавната политика за предварителна защита на здравето на жителите, написа в претекстовете на вносителите.

По-облекчени правила, тъй че при неплащане от клиент да не се дължи Данък добавена стойност, оферират от ГЕРБ-СДС.

Ако клиент не заплати, продавачът няма да дължи Данък добавена стойност. Това плануват промени в Закона за Данък добавена стойност, които преглежда Народното събрание по предложение на Министерски съвет. Но депутати от ГЕРБ-СДС са внесли оферти сред първо и второ четене на измененията в Закона за Данък добавена стойност, които ще създадат използването на това ново предписание доста по-лесто.

За да не се дължи Данък добавена стойност при неплащане на клиент би трябвало да са изпълнени единствено две условия - за договорката да е публикуван данъчен документ и купувачът и продавачът да не са свързани лица, гласи предлагането на депутатите.

В плана на Министерството на финансите са посочени пет условия, с цел да не се дължи Данък добавена стойност, някои от които са мъчно изпълними. Например за договорката да е издадена фактура. Но при продажбите на жители издаването на фактура не е наложително. Затова от ГЕРБ-СДС желаят за договорката просто да има данъчен документ.

Друго от условията в плана на министерството е продавачът да е подхванал дейности за събиране на вземането. От текста не излиза наяве дали би трябвало да е направил опит за наложително събиране или да се е обадил по телефона да длъжника с увещание да си заплати. Ако би трябвало всички снабдители на комунални услуги да съдят клиентите си, делата биха надхвърлили няколко милиона на година, гласят претекстовете на депутатите. Освен това най-често отговорностите към телекомите са сред 30 лева и 50 лева, а единствено държавната по този начин за такова дело е 50 лева

Депутатите от ГЕРБ-СДС, Възраждане, Движение за права и свободи и Български напредък с общо предложение

Данък добавена стойност за книгите да остане 9% за непрекъснато, желаят депутати от четири партии.

Данък добавена стойност за книгите ще остане в понижен размер от 9 на 100 вечно. Около идеята за опазване на налога на книгите са се обединили депутати от ГЕРБ-СДС, Възраждане, Движение за права и свободи и Български напредък, които са внесли общо предложение сред първо и второ четене на промени в Закона за Данък добавена стойност.

Според сегашните текстове в закона, срокът на понижената ставка на Данък добавена стойност за книгите изтича в края на годината и през 2023 година би трябвало да се върне общоприетата ставка от 20%.

Депутатите желаят по-ниският налог за книгите да остане за непрекъснато. Както и до момента, понижението ще важи за обичайните книги, за тези в електронен тип, за учебници, детски книги с илюстрации, за изобразяване или оцветяване.

Намалението на ставката на Данък добавена стойност се употребява в редица страни за поощряване на образованието и културата. В страни като Англия, Полша, Съединени американски щати, Норвегия и други книгите са освободени от облагане с Данък добавена стойност. Предложението спомага знанието и книгите да продължат да бъдат по-достъпни за българските жители, гласят претекстовете на депутатите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР