От ГЕРБ продължават невъзмутимо да вкарват разпоредби с обратно действие

...
От ГЕРБ продължават невъзмутимо да вкарват разпоредби с обратно действие
Коментари Харесай

ГЕРБ отново вкара промени с обратно действие в извънредния закон

От ГЕРБ не престават индиферентно да вкарват разпореждания с назад деяние в закона за изключителното състояние. Депутатите на Бойко Борисов към този момент постъпиха по този начин един път предишния месец, когато прокараха промени, засягащи ръководството на евросредства по време на рецесията, настъпила с експлоадирането на пандемията.

По предложение на ръководещите беше продължен срокът, в който няма да се ползват условията за приемане на месечни обществени помощи – полагане на общественополезен труд и присъединяване в образования. Досега този период беше до 30 септември 2020 година, а в този момент става до 31 декември 2020 година В преходните и заключителните разпореждания депутатите прецизираха, че това продължение влиза в действие от 31 август 2020 година Същото се отнася и за периода, в който няма да се заплащат такси за прилагане на обществените услуги Център за обществена рехабилитация и интеграция, Център за краткотрайно настаняване, звено " Майка и бебе " и Дневен център. Той също се удължава до края на актуалната година със задна дата.

Същия метод ръководещите употребяват и във връзка с периодите за възобновяване на персоналните документи на жителите. Според наредбите, признати в петък, с 6 месеца се удължава срокът на годност на персоналните карти и паспорти, които изтичат в интервала 13 март 2020 година – 31 януари 2021 година Същото се отнася и за документите за престояване на чужденци. Това продължение също има назад деяние – влиза в действие от 31 октомври 2020 година

ЗАРАДИ COVID-19

В закона беше записано още, че служащи или чиновници, които са близки контактни на доказан случай на COVID-19, минават към работа от разстояние или надомна работа, в случай че работата им го разрешава.

На административните ръководители в правосъдната власт се разрешава да разпоредят еднократно за период до 14 дни да не се организират правосъдни съвещания навън, в случай че епидемиологичната конюнктура се усложни. Съдилищата ще могат да отсрочват каузи, в случай че страна по дело или нейният представител не могат да се явят на правосъдно съвещание поради болнично лекуване, слагане под наложителна карантина или изолираност по отношение на COVID-19.

Сроковете за осъществяване на постоянните общи събрания на нотариусите и на частните правосъдни реализатори през 2021 година бяха удължени с 3 месеца. Вероятно същото ще важи и за юристите, само че това следва да се посочи, защото тяхното мнение по въпроса към момента се чака в Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР