От ГДБОП не е изтекла информация във връзка със сигнали,

...
От ГДБОП не е изтекла информация във връзка със сигнали,
Коментари Харесай

От ГДБОП не е изтекла информация, свързана с Нотариуса, твърди вътрешният министър

От ГДБОП не е изтекла информация във връзка със сигнали, свързани с Нотариуса, съобщи пред публицисти вътрешният министър Калин Стоянов във връзка обвинявания от страна на депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Калин Стоянов добави, че Рашков персонално го е поканил да стане шеф на ГДБОП. По думите на силовия министър кръгът от чиновници, които са работили по случая с Нотариуса е бил извънредно ограничен. Стоянов съобщи, че ГДБОП под негово управление е била единствената конструкция, която е събрала данни на база на които са формирани досъдебни производства против Мартин Божанов.

На въпрос далиБожанов е бил помощник на Министерство на вътрешните работи, Стояновотговори, че това ще бъде изяснено в границите на досъдебното произвеждане.

Припомняме, че посоченият за дилър на въздействие в правосъдната система Мартин Божанов беше погубен в края на януари в София, а след гибелта му Министерство на вътрешните работи и прокуратурата оповестиха, че той е разследван за имотни измами и оказване на напън над магистрати по цивилен и наказателни каузи. Информация за него в базата данни на прокуратурата датира от 2004 година, след като са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов.

Името на Мартин Божанов Нотариуса се появи в следствието Антикорупционния фонд (АКФ) - " Списък за бърз надзор " от 2021 година В него журналистът Николай Стайков споделя за активността на Нотариуса и връзките му с настоящи магистрати.

По време на среднощен обиск при започване на февруари, вътрешният министър Калин Стоянов разгласи, че с Божанов е свързван частен клуб в столичния кв. " Гео Милев ", в който са се срещали магистрати и до който достъпът бил стеснен със специфични магнитни карти.

Междувременно стана ясно, че са открити голям брой отводи за формиране на досъдебни производства по линия на Божанов, постановени главно от прокурори от Софийската районна прокуратура (СРП). Ръководството на СРП подаде оставки, а Висшият правосъден съвет се зае да ревизира случая, редом с парламентарна анкетна комисия.

След разстрела на съмнителния предприемач от държавното обвиняване обясниха, че се канели до дни да му издигнат обвинявания за имотни измами, пране на пари, насила и опасност над магистрати. Убийството обаче ги попречило.

Правосъдният министър Атанас Славов прикани институциите да стигнат до върховете на схемата. " Решимостта ще бъде открита на база импортираните обвинителните актове и дисциплинарни производства, казусът би трябвало да бъде разнищен до дъно ", разяснява Славов и добави, че когато станат ясни имената на магистратите, взели участие в клуб " SS " ще изиска тяхното дисциплинарно наказване. " Има заведения, в което магистрати и политици не би трябвало да влизат ", сподели правосъдният министър.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР