От Европейската комисия(ЕК) потвърдиха, че е необходима нова нотификация от

...
От Европейската комисия(ЕК) потвърдиха, че е необходима нова нотификация от
Коментари Харесай

ЕК: Трябва нова нотификация от България, ако ще строи АЕЦ „Белене“

От Европейската комисия(ЕК) потвърдиха, че е нужна нова нотификация от страна на България, в случай че реши да възобнови градежа на АЕЦ „ Белене “.
От институцията се мотивираха с настъпилите промени в плана, развиването на стандартите за сигурност и смяната в правната рамка на контракта за „ Евратом “, която е била доста променяна и укрепвана от 2007 година, когато Комисията е издала мнение за построяването на централата, съобщи БНР.
Говорителят на Комисията Тим Макфий съобщи: Ние сме в контакт с българските управляващи по отношение на дейностите, които би трябвало да се подхващат. Те осведомиха комисията за към този момент направените стъпки от тяхна страна и заявиха желанието си да осъществят всички нужни процедури за навременното и дейно осъществяване на техните отговорности “.
След известието Комисията би трябвало да даде цялостна оценка дали планът е в сходство с контракта от „ Евратом “ и вторичното законодателство.
Тази заран пред бТВ юрист Албена Белянова съобщи: " За рестарта на АЕЦ „ Белене “ ще бъде належащо ново утвърждение от Европейския съюз, макар изказванията на държавното управление, че това няма да се наложи ". Тя добави, че е изпратила въпроси за плана към Европейски Съюз, откакто е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата. Припомняме, че предходната седмица стана ясно, че съветската „ Росатом “, френската компания „ Фраматом “ и американската „ Дженерал електрикс “ сплотяват силите си в консорциум и ще вземат участие с обща оферта в процедурата, оповестена от българското държавно управление и Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ „ Белене “. „ Условията на процедурата са доста противоречиви, методът на оценка е доста мъгляв и индивидуален. Липсва информация както за референдума, извършен през 2013 година, по този начин и че решението на Министерски съвет се апелира пред съда “, сподели още юристът.
Експертът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев от своя страна посочи, че утвърждението на Европейската комисия на известието за плана от 2007 година към този момент не е в действие.
 Вижте още:
Валентин Николов: Победителят за АЕЦ " Белене " не е предопределен
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР