От есента антибиотиците ще се предписват само с електронна рецепта.

...
От есента антибиотиците ще се предписват само с електронна рецепта.
Коментари Харесай

Остър недостиг на лекарства, сезирани са ДАНС и МВР

От есента антибиотиците ще се предписват единствено с електронна рецепта. Така здравните управляващи се надяват, че ще се пресечебезконтролнатаимупотреба. В същото време зарадиострия дефицит на някои медикаментипрез последните седмици, ръководителят на комисията по опазване на здравето в Народното събрание сигнализираДАНСиМВР, които дапроверят компаниите, съобщи Дарик.

" Здравната комисия ангажира министъра на опазването на здравето ежеседмично да изпраща справказа изчезнали лекарства. Иматри медикамента, които липсват сега,осемса сложени в забранителен за експорт лист, тъй като част от неналичията се дължат на това, че медикаменти, които са с релативно ниска цена в България ипо-висока цена в чужбина, сеизнасят за сметка на потребностите на българските жители. " - разяснява доктор Александър Симидчиев от ПП-ДБ. По думите му, това се прави за по-голяма облага.

Той добави, чедва от трите изчезнали медикамента са инсулини, един е мултиензимен препарат.

" Те сачаст от лечебната скица на хора със съществени болести. Специално за диабета, това е заболяване, което в случай че не се лекува систематично, води до съмнения на кръвната захар, които са нездравословни за организма в дълготраен проект. " - уточни ощеАлександър Симидчиев.

" Проблемът е, четези лекарства влизат в България на по-ниска цена, в сравнение с в някои от западните страни,и тогава някой безсъвестен може да ги изнесе и да ги продаде на по-висока цена ", разясни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР