От екоминистерството съобщават, че по Оперативна програма Околна среда 2014-2020

...
От екоминистерството съобщават, че по Оперативна програма Околна среда 2014-2020
Коментари Харесай

Ренета Колева от екоминистерството: Предвидени са 13 млн. лв. за отчуждаване на земи в НАТУРА 2000

От екоминистерството оповестяват, че по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС) има процедура, която планува 13 млн. лева за отчуждаване на земи в НАТУРА 2000. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда и водите Ренета Колева на постоянната среща на управлението на Министерство на околната среда и водите с представителите на неправителствения бранш. Тя показа информация по отношение на сложени на предходна среща въпроси по проблемите със земите в предпазени зони.

Предвид публичния интерес по процедурата, насоките за кандидатстване ще бъдат оповестени на страницата на ОПОС за координиране с всички заинтригувани страни. „ С тези дейности Министерството на околната среда и водите дава явен сигнал към обществото, че един от главните цели в политиката на актуалното управление е отбраната на българската природа “, безапелационна е Ренета Колева.

Целта на процедурата е застраховане на мярка 96 от рамката за НАТУРА 2000 и планува възстановяване на природозащитното положение на степни естествени местообитания. По нея ще се прави покупка и отчуждаване на земи, в това число обезщетения за правото на градеж. „ Индикативният запас в размер на 13 млн. лева ще бъде възложен посредством директна процедура, а евентуален бенефициент по плана е Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна “, добави Ренета Колева. Тази мярка е за запазване на естествено местообитание 62C0 „ Понто-Сарматски степи “, които попадат в териториалния обсег на инспекцията. Освен това процедурата е и в сходство с решение на Съда на Европейски Съюз против България.

„ Тези средства са обезпечени, от тях може да се възползват притежателите на парцели “, съобщи зам.-министърът. Чрез покупка на частни парцели, те ще се актуват като обществена държавна благосъстоятелност. Така ще се лимитират заканите върху местообитанията от разнообразни действия на притежатели и на ползватели на земи в предпазени зони в мрежата НАТУРА 2000

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР