От екипа на доктор Стюард Лихт от университета Джордж Вашингтон

...
От екипа на доктор Стюард Лихт от университета Джордж Вашингтон
Коментари Харесай

Ура! Ще използваме парниковия газ за благото на планетата

От екипа на лекар Стюард Лихт от университета Джордж Вашингтон в американската столица Вашингтон имат вяра, че са разкрили нова революционна технология, посредством която човечеството ще може да се оправи с една от най-големите закани за живота на Земята – световното стопляне.

Учените са намерили метод, посредством който да употребяват отделяния в атмосферата въглероден диоксид за основаването на разнообразни артикули, нужни на промишлеността. Известно е, че внезапното увеличение на парниковите газове, богати на диоксид, води до повишаване на температурите в международен мащаб, което може да унищожи нежния естествен баланс на планетата.

С новооткритата технология екипът на лекар Лихт счита, че ще може да създаде от отделения в атмосферата въглероден диоксид въглеродни нановлакна с висока издръжливост.

Намерихме способ за потреблението на въглеродния диоксид за произвеждане на огромни количества нановлакна, изяснява Стюарт Лихт. Този артикул може да има най-различни приложения – от основаването на здрави въглеродни материали, да вземем за пример в някои от самолетите Боинг, както и в актуалната спортна екипировка, във вятърните турбини и голям брой други артикули, изискващи огромна издръжливост, изяснява още американският академик.

Революционната технология получи възхитен банкет при представянето си на 250-ата среща на Американското химическо общество. От години учените се пробват да основават потребни за промишлеността материали от отпадъчните артикули, какъвто е и въглеродният диоксид. Последните изследвания в тази тенденция бяха за основаването на изкуствени торове и цимент от отпадъчните пари.

За разлика от тези артикули обаче, въглеродните нановлакна са извънредно безценен и издирван артикул. Това е и повода Лихт да назовава своя метод диаманти от въздуха, намеквайки за високата цена на въглеродните нановлакна, както и за това, че и те също като диамантите са направени от въглерод.

Към момента един звук въглеродни нишки коства сред 30 и 50 хиляди $. С новата технология Лихт счита, че производството на същото количество материал ще коства 1000 $. Освен финансова полза самият развой на произвеждане ще има повече от удобен за природата резултат.

Смятаме, че в случай че използваме повърхност, по-малка от 10% от тази на пустинята Сахара, нашият развой може да понижи въглеродния диоксид в атмосферата до равнищата отпреди индустриалната гражданска война единствено за 10 години, твърди амбициозният химик.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР