От Египет дойде новината, че по време на археологически разкопки

...
От Египет дойде новината, че по време на археологически разкопки
Коментари Харесай

Откриха нови гробници в Египет: Светът трепери от проклятието на фараоните

От Египет пристигна новината, че по време на археологически разкопки са открити 59 превъзходно непокътнати саркофази с мумии и 28 дървени статуетки на древноегипетски богове. Появи се и видео по какъв начин отварят единия от саркофазите. Това хвърли в смут обществените мрежи, които незабавно припомниха за “проклятието на фараона ”.
“В Египет откриха мумия, която е на повече от 2000 години. И я отвориха. А в този момент въпрос: малко ли ви е това, което се случва сега? Животът на нищо ли не ви учи? ”, пишат в мрежата и изброяват бедствията през 2020-а и актуалната година.

Няма подозрение, че тази година е една от най-опасните, плашещи и непредсказуеми през последните десетилетия: епидемията от ковид, опустошителните пожари в Австралия, екокатастрофата в Камчатка, войната в Нагорни Карабах, събарянето на монументи в САЩ… А в този момент и отварянето на саркофази на египетски фараони, което в никакъв случай не е водело до нещо положително, напомня trud.bg.

Преди 100 години

Почти век измина от едно от най-големите археологически открития в историята – непокътнатата гробница на фараона Тутанкамон. На 16 февруари 1923 година тя е отворена от Хауърд Картър и това слага началото на поредност от нещастни събития и непредвидена гибел на хората от екипа и почтени техни близки. Явлението е наречено “проклятието на фараона ” и някои чакат то да ни сполети и в този момент.

Показателна е ориста на английския лорд Карнарвон, прочут колекционер и собственик на извънредните права на разкопките в Египет. След като открива неограбената гробница в Долината на царете до Луксор, Картър му изпраща депеша и лордът, дружно с щерка си Евелин, незабавно идва. През ноември 1922 година разкопките стартират, а през февруари идната година е отворена погребалната камера. Събитието се отразява от всички международни организации, а Карнарвон продава правата за фотосите на “Таймс ” против много пари.

Въодушевлението е огромно, само че не трае дълго – през април 1923 година лордът скоропостижно умира. Нищо не предвещава неговата кончина, с изключение на захапване от комар на бузата. Докато се бръсне, Карнарвон порязва мястото и там попадат стрептококи. Следва инфектиране, пневмония и мъчителна гибел – в продължение на две седмици органите му отхвърлят един по един.

“Той ме вика ”

Близките на лорда настояват, че по време на мъката си той произнасял името на Тутанкамон и повтарял: “Той ме вика ”. Интересен факт е, че и на бузата на фараона е открит оздравял белег. Съвпадение?
Година по-късно на 59 година умира другар на Карнарвон – железопътният магнат Джордж Гулд. Той идва на разкопките дружно с лорда и хваща зараза, която също минава в пневмония. Следващият напуснал белия свят е членът на египетското кралско семейство принц Али Бей, също посетил гробницата на фараона. Застрелва го личната му брачна половинка, някогашна френска “нощна пеперуда ”.

Съдът я оправдава, тъй като юристите є потвърждават, че принцът е бил същинско страшилище. Доведеният брат на лорда – Обри Хърбърт – умира от зараза, откакто му изваждат зъб, на 43 години.
В продължение на 10 години след съдбовните разкопки си отиват общо 12 души. Самият Картър заобикаля тази орис – той почива през 1939 година на 64, откакто към този момент се е отказал от археологията и е станал колекционер. Дъщеря му, която също взе участие в разкопките, умира на 79 години.

Журналистите са отговорни

Мнозина считат, че гибелта на толкоз хора е чиста случайност. В отбрана на скептиците приказва фактът, че гробницата са посетили общо 58 индивида, а доста от умрелите са имали съществени проблеми със здравето и преди разкопките. Скоро е открит и провинен за разразилата се нервност и това, несъмнено, са публицистите, по-точно приятелят на Картър Артър Вайгал. Той е някогашен археолог, преквалифицирал се в публицист от “Дейли мейл ” – основният съперник на “Таймс ” по това време. Нищо чудно, че точно в “Дейли мейл ” стартират да пишат за загадъчната гибел на участниците в експедицията.

Противниците на теорията за “проклятието на фараона ” акцентират в своя поддръжка и обстоятелството, че несгоди са се случвали доста преди отварянето на гробницата на Тутанкамон. Лекар на име Бенджамин Хендерсън съумял да открадне в Тива две мумии, само че след година се побъркал. А шведският просветител Свен Фредерик Лидман се опитал да изнесе от Египет доста скъпи артефакти, само че корабът, на който били натоварени, се запалил и изгорен изцяло преди отплаването за Европа.

Съвременната просвета

Археолозите, които и през днешния ден не престават да вършат разкопки, изрично настояват, че не съществува никакво проклинание. Захи Хавас, който назовават “египетския Индиана Джоунс ”, твърди, че митовете са небивалица на медиите, доразвита от съобразителни туроператори, с цел да притеглят повече туристи.

“Разбира се, в случай че си първият, който отваря гробница, от мумията в действителност могат да се отделят бактерии и токсични субстанции. Но ние го имаме поради и сътворяваме нужните условия за работа – осигуряваме приток на пресен въздух, с цел да можем бързо да проветрим помещението, слагаме специфични маски ”, твърди археологът. Все отново не отхвърля, че се е сблъсквал с поредност от странни събития, до момента в който изучавал мумията на Тутанкамон.

“Едва не загинахме в злополука – споделя той. – Когато пътувахме към Долината на царете, позвъни сестра ми и сподели, че мъжът є е умрял. Докато бях в Долината, министърът на културата получи инфаркт. След това давах изявление на японска телевизия. Когато то беше към края, стартира стихия и японците избягаха с крясъци за проклятието на фараона. Поставих мумията на Тутанкамон в томограф и минута по-късно той спря да работи. ”
Захи Хавас въпреки всичко е неотстъпчив, че няма такова събитие като проклинание на фараона. Надяваме се да е прав – надали някому е нужна още една злополука през 2021 година

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР