От едно десетилетие в Европа обикаля призракът на популизма. Особено

...
От едно десетилетие в Европа обикаля призракът на популизма. Особено
Коментари Харесай

Борисов изгради режим, който засенчва дори антидемократичното развитие в Унгария и Полша

От едно десетилетие в Европа обикаля призракът на популизма. Особено в източната и югоизточната част на Европейски Съюз се следи напредък на сили, считани за искрено популистки. А още по-прецизно би било да се каже следното: в този район - от Полша до България и страните-кандидатки за еврочленство от Западните Балкани - съвсем без изключение на власт пристигнаха политици, които в случай че не ръководят властническо, то най-малкото гледат на демокрацията и нейните институции с пренебрежение и подигравка. И пропагандират националистическа, частично етническа политика на еднаквост и суверенитет, като под това идеологическо прикритие си построяват свои системи на корупция и клиентелизъм.

Нещо става в Източна Европа

Това развиване стана допустимо най-много поради многото следващи рецесии, които Европейски Съюз претърпя през последното десетилетие и половина. Възходът на управници като унгарския министър председател Виктор Орбан провокира огромна угриженост измежду последователите на демокрацията и правовия ред, само че и мощно разколебаване.

Много европейски интелектуалци са изпълнени със подозрения, директно или индиректно слагат под въпрос демократичната народна власт, плана за европейско единство и даже универсалния темперамент на човешките и гражданските права. Говори се дори за ново разделяне сред Изтока и Запада, за нова Желязна завеса, деляща сякаш другите манталитети и обичаи.

Всеки, който трайно и деликатно следи развиването в Източна Европа, няма по какъв начин да не забележи, че множеството от тези наблюдения са неточни, повърхностни, неправилни даже. Защото три десетилетия след краха на комунистическите диктатури страните от Източна Европа като че ли се намират на прага на нови промени: през последните две-три години съвсем всяка страна в района бе разтърсена от значими цивилен митинги против властнически и корумпирани управници. Във всеки случай Източна Европа е сега онази част от Стария континент, в която хората по най-настойчив метод се ангажират в името на демокрацията и върховенството на закона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР