От една страна това се прави абсолютно съзнателно от голяма

...
От една страна това се прави абсолютно съзнателно от голяма
Коментари Харесай

Никола Кицевски: От 30 години отношенията между България и РСМ се влошават съвсем съзнателно

" От една страна това се прави безусловно умишлено от огромна част от ръководещите следващите държавни управления в Македония, не от всички, несъмнено.

 

От друга страна - от така наречен български патриоти, които с дейностите си вместо да способстват за интереса на България, те единствено подкопават позициите на нашата страна и способстват също за утежняването на тези връзки ".

За честването на Илинденско-Преображенското въстание, той изрече мнение, че отбелязването на този ден би трябвало да става взаимно от двете страни. " И президентът, и министър председателят участваха и изнесоха речи.

 

И в двете речи те не се тормозиха да посочат историческата истина, което незабавно ще провокира ответната реакция ", уточни той.

" Вчера беше подложен въпросът от сръбска страна за сръбско малцинство в България. Това са неща, които някак ги пропущат ръководещите у нас и особено тези, които се занимават с външната ни политика ", акцентира Кицевски в изявление за предаването " 12+4 ". 
 
" Колкото повече се приближаваме към нашите политици, толкоз повече виждам приказване на думи и толкоз повече цялостна индиферентност от това, което ще се случи, и цялостно безхаберие и несръчност от това, което би трябвало да реализираме - като стартираме от този контракт за добросъседство и съдействие, който беше подписан, който беше изнуден и който е формиран много некадърно от наша страна без съответни условия и без да се поемат някакви задължения и най-много без механизми за това тези задължения да влязат в действие, като минем през нашето държание при кандидатстването на Македония за Европейски Съюз.

 

Сега от македонска страна споделят - ние не желаеме да ни се слагат повече условия, а България споделя " Ние няма да слагаме повече условия, единствено това е изискването - българите да бъдат вписани в Конституцията като един от държавотворните нации в Северна Македония.

 

Не е това изискването. Дали ще бъдеш вписан в някакъв документ или не, това не значи, че ще бъдат спазвани правата на българите ", разяснява журналистът.

По думите му на хората, които участат в историческата комисия от македонска страна, им се заплаща, с цел да фалшифицират историята:

" Тяхната кариера зависи от това какъв брой по-добре ще фалшифицират историята ".
 
Според него би трябвало да бъде издигнато ново искане - за отваряне на досиетата на югославската загадка полиция и УДБА. 

" Не е нужно да се отварят досиетата, както при нас, до 1989 година, задоволително е до 1953 1955 година и във всички тези досиета ще се види, че всички, които са преследвани, са преследвани поради това, че са били българи.

 

Това би трябвало да е първо част от диалога сред България и Европейски Съюз, тъй като с цел да може България да кандидатства в Европейски Съюз и НАТО, това беше едно от негласните условия и България за добре или зле го извърши.

 

Такова изискване Европейски Съюз не е поставял към Скопие или Съединени американски щати. Това изискване го няма в досегашната ни преговорна рамка. Много биха се тормозили някои политици или наследници на български политици, изключително от квотата на така наречен русофили. Има доста неща, които ще се разкрият ".

Според него е задоволително този въпрос да се сложи към присъединението на Сърбия. 

Кицевски уточни сегашният интерес на България:

" Да се запази историята такава, каквато е. Второ - да имаме една добросъседска страна, каквато нямаме - тази нация сега се построява само на антибългарска основа ".

Никола Кицевски е редактор на книгата на татко си Димитър Кицевски " Македония под игото. Поменик на мъчениците ". По думите му раната " Македония " може да бъде затворена със промяна на поколенията и промяна на " господстващата върхушка в Скопие, която е тотално подвластна от Белград ".

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР