От една страна личностите у нас стават пречка за политическо

...
От една страна личностите у нас стават пречка за политическо
Коментари Харесай

Политолози: Процесите у нас се движат не по логика, а от други подбуди

От една страна личностите у нас стават спънка за политическо взаимоотношение, а въпреки това всички се кълнат в най-малко едно припокриване на стратегии и цели - това е парадоксално, счита политологът Страхил Делийски.

Ако има такова припокриване, то тогава не би трябвало да има проблем с личностите. Делийски споделя, че държанието на тези персони не е функционалност на демократическите механизми, а на спонсори - на огромните пари в политиката. Погледнато по този начин няма значение кой ще бъде препоръчан за министър председател, сподели той.

Според политолога Стойчо Стойчев с решението си за Москва министър председателят в оставка евентуално е имал стратегия най-малко, която е трябвало да извърши. Оттук насетне ще е отдръпна на по-заден проект и ще се опита да избави, което може да бъде избавено, а то е да предложи кандидат-премиер, който да е задоволително допустим, с цел да получи поддръжката на Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.

Всяка кандидатура, която е антируска, би била неприемлива за Българска социалистическа партия. Ще се търси фигура еднообразно близко във външно политически проект от едните и от другите, или еднообразно надалеч. Подобен кабинет обаче не би претендирал за някакъв тип реформаторство.

Според Стойчев министър председателят в оставка Петков мъчно би могъл да стои в сянка, само че в случай че вземе маната, значи, че ще го провали.

Политологът Борислав Ангелов счита, че единственият вид да се случи ново държавно управление е с първия мандат и нов кандидат-премиер може да събере поддръжка.

България има потребност от държавно управление и непоклатимост, тъй като има значими задания като приемането на 22 закона. Без парламент ще бъде доста по-трудно едно държавно управление да взима решения в обстановката с войната в Украйна сега. Необходим е парламент - може да е неприятен, слаб, само че обстановката е такава, безапелационен е Ангелов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР