Асен Василев се оказа фигурата, която трябва да постигне компромис

...
Асен Василев се оказа фигурата, която трябва да постигне компромис
Коментари Харесай

Новият мандат на ПП: Премиер Асен Василев, 8 приоритета, срок 6 месеца

Асен Василев се оказа фигурата, която би трябвало да реализира компромис и да обезпечи парламентарна поддръжка за нов кабинет с мандат на " Продължаваме промяната ". Номинацията му във видеообръщение пет часа и половина преди президентът да връчи мандата. От думите на Кирил Петков стана ясно, че с изключение на от " Демократична България " мандатоносителят ще търси поддръжка от Българска социалистическа партия и някои депутати от " ИТН ". Той предложи осем целта, от които първия - назначението на Бойко Рашков за началник на антикорупционната комисия. Очаква към тях да се образува коалиция, която да ги осъществя за шест месеца. Българска социалистическа партия се върнаха на масата на договарянията.

Председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Анрей Гюров показа на президента претендента за министър председател Асен Василев.

При връчването на мандата президентът означи, че българите са разтревожени от възходящата неопределеност и неустойчивост.

В осъществяване на Конституцията на Р България и вследствие на вота на съмнение от Народно събрание на 22 юни, връчвам изследователски мандат за сформиране на държавно управление. България всички знаем е в политическа, икономическа и обществена рецесия. Българите споделят основателни паники за растящите цени, за възходящата неопределеност и неустойчивост. Реформите и средствата по Плана за възобновяване и резистентност чакат своята реализация. От през вчерашния ден имаме и външно политическа рецесия. Спомняте си, че при връчването на мандата за сформиране на настоящето държавно управление в оставка аз предизвестих, че в случай че не се подхващат решителни промени в правосъдната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Българските жители, нашето общество и институции имат потребност от сигурност и предвидимост, от надеждна отбрана на публичния интерес, а това значи най-много отговорност и изпитание за сформиране на устойчиво държавно управление, което да отговори на ползите на българските жители. Очаквам съответно решение и отстояване на националния интерес за създаване на свободна, демократична, просперираща и европейска България. Заповядайте!

За мен това е една голяма отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в рецесиите, които България би трябвало да посрещне, е извънредно значимо да имаме кабинет. Изключително значимо е също по този начин този кабинет да работи в полза на жителите, а не в полза на статуквото и той в действителност да отстоява българския интерес и независимостта на нашата страна, по този начин както първият кабинет на Политическа партия го направи, съобщи Асен Василев - претендент на Политическа партия за министър-председател.

След церемонията управлението на " Продължаваме промяната " организира среща с президента, която продължи близо 50 минути.

След това пред медиите приказва единствено Асен Василев и беше извънредно къс. Като начало ще търсят поддръжка за програмата на проектокабинета.

Трябва да намерим политическа поддръжка за програмата на този кабинет, след което ще приказваме за персоналния състав. Защото е извънредно значимо нещата, които са заложени в тази стратегия в тези 6 месеца, да се случат тъкмо в тези 6 месеца, съобщи Асен Василев - претендент на Политическа партия за министър-председател. Държим на 121 представители в пленарна зала, които да застанат доста ясно зад тази стратегия и против крупните бизнес ползи, които се пробваха да прокарат през предходното държавно управление и които доведоха до неговото събаряне, добави той.

Асен Василев е познато лице в българската политика. Пътят му потегля от служебното държавно управление на Марин Райков, назначено от Росен Плевнелиев, където е министър на стопанската система, енергетика и туризъм. Заема поста на министър на финансите в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, назначено от Румен Радев.

Заедно с Кирил Петков сътвориха " Продължаваме промяната ". В настоящия Министерски съвет в оставка е вицепремиер и министър на финансите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР