От една седмица на електронната страница на Столична община се

...
От една седмица на електронната страница на Столична община се
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Не трябва да се посяга на социалните критерии при прием в училищата и детските градини



От една седмица на електронната страница на Столична община се одобряват мнения по плана на Наредба за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения, импортирана от заместник-кмета по образованието Тодор Чобанов. Мнения се одобряват до 5 февруари, а родители към този момент оповестиха, че готвят митинги. Причините са отпадането на обществени критерии. Родителите упорстват критериите да не влизат в действие до момента в който не се разработят нови с присъединяване на цивилен организации, които да са обективни и недискриминационни, които да работят дълготрайно.

Критерият „ Многодетни фамилии “ влезе при банкет на децата в детската градина, по гледище на клуба и тогава имаше мощна опозиция от част от шефовете на детските градини, тъй като имаха опасения, че детските заведения ще се изпълнят с многодетни фамилии. Въпреки това критерият беше признат и деца от многодетни фамилии, които мъчно намират места, са необичайност. Това сподели Цвета Брестничка от клуб " Пълна къща " към Асоциация " Родители " в изявление за предаването „ Хоризонт до обед “.

Това е извънредно значимо за многодетните фамилии, тъй като едно от най-трудните неща при гледането на повече деца е тъкмо организацията на деня. Ние ще внесем публично мнение на Асоциация „ Родители “ в Столична община и призоваваме всички родители, които считат, че този критерии би трябвало да остане да пишат на уеб страницата на общината, добави тя.

Спортният публицист Кръстина Лазарова , която е майка на три деца, счита, че е належащо да се открият и нови учебни заведения в София. По тематиката Цвета Брестничка уточни, че има доста нови квартали, в които даже не е планувано място за учебно заведение: Финансирането е вторият проблем – по какъв начин ще се финансира построяването на учебни заведения, само че самият общоприет проект не включва задоволително добра планировка за места за градеж на учебни заведения. Да не приказваме, че Столична община има задължението да обезпечи едносменен режим за всички възпитаници и това би трябвало да стане до образователната година 2020-2021 година. Не е обикновено децата да бъдат натъпкани по 30 в класни стаи за 24 деца, не е обикновено да учат на две смени и да няма никаква опция за спомагателни занятия, за насърчаване на техните ползи и гении, тъй като учебното заведение е препълнено от 7 сутринта до 20 часа вечерта.

Ирена Анастасова , някогашен шеф на 125 СОУ „ Боян Пенев “ и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия, уточни: Не позволявам, че могат да бъдат отстранени обществените критерии. Мисля си, че едно дете, което е сирак или пък едно многодетно семейство – в тези случаи фамилиите изпитват доста по-сериозни усложнения по развъждане на децата. Всъщност сега ние не решаваме нищо. Всякакъв критерии, какъвто и критерии да се вкара, той при всички случаи е дискриминативен. Причината е, че заради погрешно ръководство, заради неточности в просветителната политика, се стигна до там, че другите учебни заведения са с друго качество на обучение. От тук се получава и желанието на родителите детето да учи в учебно заведение, което те смятат за по-добро. Ние, в случай че не изравним качеството на образованието в учебните заведения, този проблем постоянно ще съществува.

Мненията чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР