От два месеца работодателите могат да предоставят на служителите си

...
От два месеца работодателите могат да предоставят на служителите си
Коментари Харесай

Интересът към е-ваучера за храна расте от въвеждането му

От два месеца работодателите могат да дават на чиновниците си цифрови ваучери за храна. От 1 юли ваучерите ще бъдат напълно електронни, като сега тече временен интервал, в който не престават да се дават и на хартия.

След средата на годината ще могат да се употребяват хартиените, издадени преди този момент, съгласно периода, указан на тях. Така се чака последните хартиени ваучери да отидат в историята най-късно в първите месеци на 2025 година

По наблюдаване на оператори ползата към електронния ваучер е много висок от страна на работодателите и такива към този момент се издават.

" Има много компании, които желаят да преминат най-скоро в този модел на работа, защото за тях това ще е много огромно облекчение от позиция на администрация - вместо да ги раздават всеки месец на чиновниците си на ръка, единствено би трябвало да зареждат е-ваучера ", сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Таня Обущарова, основен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Дигиталните ваучери могат да бъдат под формата на карта или напълно виртуални в мобилно приложение, което зависи от избора на работодателя.

" Виждаме интерес и към двата типа. Компании в ИТ бранша с повече чиновници, които работят от разстояние, избират виртуалните, до момента в който компании, които имат производства и чиновници във заводи, избират по-скоро пластиките, само че и двата са комфортни ", изясни Обущарова.

Големите преимущества на цифровите ваучери са, че с тях може да се пазари на пос терминал в необятна мрежа от търговски обекти и най-много, че може да се заплащат и храни за по-малки суми, а не както беше до момента - наложително да се употребява цялата сума, посочена на ваучера.

Остава опцията, в случай че сумата на ваучера не доближава, да се добави с различен тип платежно средство - банкова карта, пари в брой.

Търговската мрежа също се уголемява непрекъснато, като се включват нови обекти.

" За дребните търговци, за които имаше терзания, че не са оборудвани с терминали и може да спрат да одобряват ваучери за храна, оказваме помощ да се снабдят с пос терминали от фирмите, които оферират сходни услуги, и

да разтеглим оптимално мрежата, даже в дребните обитаеми места, в селата в това число,

защото мрежата по нищо не би трябвало да отстъпва на тази, която е била до момента за ваучерите на книжен притежател ", уточни Таня Обущарова.

Тя добави, че това е била и една от задачите на въвеждането на цифровите ваучери - от страна на страната и Министерството на финансите в частност - да се усилят заплащанията с карта, което води и до по-голямо изсветляване на стопанската система, да се разшири мрежата от магазини и заведения за хранене, които имат пос терминални устройства и одобряват картови заплащания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР