От доста време следотърсаческият ми нюх е привлечен от пълното

...
От доста време следотърсаческият ми нюх е привлечен от пълното
Коментари Харесай

Мисията на един народ е закодирана в неговия етноним

От много време следотърсаческият ми усет е притеглен от цялостното подобие сред етнонимите фриги и фризи. Паралелите в имената в никакъв случай не са инцидентни и макар голямото разстояние сред днешните територии на два народа, носещи омонимни названия, етническата им непосредственост им е сигурна и доказуема. Отминаха времената, когато сходни хрумвания бяха обект на насмешки.

Не се заех да потвърждавам вероятния генезис на фризите от фригите (бриги - траки, бълги, " вълци " ), нито да разгласявам хрумването си, тъй като работех по други тематики. Възпираше ме също невъзможността да си доставя основните източници за античната история на фризите, оповестени от актуалната нидерландска историческа просвета за мистификации - Хрониката от 17 в. на Мартинус Хамкониус " Frisia seu de viris rebusque illustribus ", както и " фалшификатите " от 20 в. " Tesclaow " и " Oera Linda Book ".

Но там е работата, че концепциите, както и материята, не търпят вакуум, не чакат никого да се тутка, доста хора през днешния ден стартират да мислят с главите си и преди няколко дни една забавна популяризаторка, госпожа Радостина Тенева от Стара Загора, поместваща в блога си преводи, най-вече от съветски, на публикации с антисхоластично наличие, които мъчно биха видели бял свят в нашия български щемпел, текста на авторката Олга Симеонова-Ротердам, озаглавен " Мистерията на крал Артур е разкрита ". Статията е напълно къса, само че създава концепцията за несъмнената непосредственост сред " славяните " и фризите, препращайки читателите към трудовете на нидерландски историци, склонни да одобряват сходно изказване и, несъмнено, грубо жигосани от формалната нидерландска просвета.

Самото заглавие " Tescklaow " обаче подухва такава " еретична " мисъл. Но самоназванието " фризи " е доста по-близко съответно до " фриги " и бъдещите откриватели би трябвало да се упътят таман в тази посока. Как фригите ( бриги ) биха могли да се окажат от Балканските лимити и Мала Азия - в днешната фризийска територия, обхващаща елементи от Нидерландия, Германия и Дания? Цитираната хроника на Мартинус Хамкониус изяснява това с дългия път, изминат от Индия до Северна Европа от владетеля Фризо и неговия народ, по времето на Александър Македонски. Но за формалната нидерландска историография сходно изказване е фантастика и фризите са оповестени за " преносими немски племена, заселили се на брега на Северно море в 4 в. пр.Хр. " Днес обаче се вършат голям брой разкрития за произхода на някои немски нации от големия тракийски етнос, като изключително се натъртва върху идентичността на гети и готи.

Историко-географската област Фризия има трагична орис и както споделих, през днешния ден е поделена сред страните Нидерландия, Германия и Дания. Само нидерландската част е обособена в обособена провинция със столица Леуварден. Но тогавашната интегрална територия на Фризия, наречена Велика Фризия, е била доста по-обширна.

Доказването на непосредственост сред два народа е комплициран развой. Той включва проучване на старинния език, теренна проучвателна работа върху топономи и хидроними, проучване на фолклора, ровене в непокътнатите исторически документи от всевъзможен вид. Извършването на подобен труд през днешния ден е невероятно, страните се затвориха, пътуванията стопираха, свободният достъп до библиотеки и музеи е унизително стеснен, културният живот умира. Единственото, което към този момент интересуващите се откриватели могат да създадат, е да хвърлят взор отдалеко върху описите на владетелите на Фризия - от именити времена до Средновековието. Тези описи се разделят на публични и " измислени ", доколкото вторите са оповестени в " мистификаторската " хроника на М.Хамкониус и във " фалшификата " " Oera Linda ".

Ще оповестя единствено някои имена, в които зървам фригийска диря:

Според " Oera Linda ", Фризия в началото е ръководена от матриарси - " фолк-майки " ( volk - народ произлиза от словото волк, вълк ). Списъкът в тази книга се оглавява от името на прародителката Frja - Фрия ( 2194 година прочие хр. ), което пояснявам като " фригийка " или като Прия - Първа ( да си спомним името на троянския цар Приам ). Без да последвам хронологията, оповестявам също Тиания ( Диана ), Мина, Франа ( Брана ).

Според легендата " Oera Linda " е формирана по заповед на Адела ( А-тела, нетелесна? ), една от матриарсите.

В " Oera Linda ", както и във " Frisia seu... " на Хамкониус, са изредени имената на по-късните царе-мъже, сред които са: Фризо, първият от тях, царувал от 313 до 245 година пр.Хр., Асинг Аскон ( " бял кон ", само че припомня и името на Асканий, синът на Еней ), Диокар Сегон и Дибалдус Сегон. В " Сегон " прозира етнонимът " сикан ", а в името Дибалдус - словото " dibo " - едно от арамейските и персийски названия на вълка.

Името Асконий се загатва и в листата на оповестените от " Frisia seu... " вождове - " херцози ", чието ръководство стартира пред 2 век сл.Хр., когато Фризия става отчасти подвластна от Рим.

Но не щеш ли и в формалните летописи, признати за достоверни, някои имена на фризийски владетели звучат " топло " за българското ухо, да вземем за пример Одулф, царувал към 600 г.сл.Хр., име, което превеждам като Од-улф - " наедрял вълк ", " възвишен вълк ", а също Радбод - Радбог? - чието ръководство съответствува с времето на основаване на Дунавска България.

В листата на графовете и маркграфовете, в епохата, в която Фризия губи своята самостоятелност, се открояват голям брой управници с тракийското име Дирк, засвидетелствано в митологията, а също ( единично упоменато ) името Лудолф, което пояснявам като " играещ вълк " и което препраща към лидийската и фригийска именна традиция.

В листата на подестите са представени имената на Сако Рейнолдс и Сико Сяердема. Освен че свързвам самото име Сако със саките - секеи, секели, сикули, то е ехтене на моето разбиране, към този момент почиващо единствено на езикови податки, че саксонците са етнически свързани със секеите - българи.

Нидерландските откриватели на старофризийския език твърдят, че неговата лексика е поразително сходна с английската. А кои са бритите? Монахът Галфрид Мънмътски твърди в своята " История на кралете на Британия ", написана в 12 век, че бритите са потомци на троянци, напуснали опожарената татковина и заселили се на островите " в Западния океан ", следвайки предначертанията на богиня Артемида. На тези острови те намерили при идването си единствено колоси ( рептилообразни същества ), които унищожили. Британската лексика предлага поразителни образци за подобие с българската.

Ето за какво считам, че срещуположните територии на фризи и брити в дълбоката античност са били обитаеми от един и същи народ - фриги, бриги, лидийци, българи. И всички тези етноними значат едно - " вълк ".

Колкото и да е необичайно на пръв взор, названието на Грузия, античната Иберия в Кавказ, също произлиза от името на Фригия и е вид на името Фризия.

Ето ги разгадани името Фружин и понятието " фрзки ".

Но античното слово, което в никакъв случай не лъже, за разлика от историците и политиците, продължава своите разкрития! Какво значи самоназванието на немския народ франки, дал името на една от най-гордите страни в Европа - Франция?

Несъмнено отговорът е " свободни " - francs, също както и фризи, съгласно тълковните речници, произлиза от free - свободен. Това е правилно, само че единствено на половина, понятията не са проучени в тяхната недра. Етнонимът " франк " също както и " фриз " в началото е означавал " вълк ". Ако сменяем началния тон " ф " - постоянно " потъмняван " - със звучния " б ", ще получим думата " бранк, бранко " - глутница, която води и към " бран " - защита, война. А с начален тон " в " и отстранена носовка " франк " разкрива първичния си смисъл - vrak, vrk - вълк.

И да - вълците в действителност са свободни!

Само че би трябвало високо да заявяваме, че нашият български народ стои в основата на свободата на всички европейски " вълци ", тъй като им е дал цивилизацията! И дано другите - получателите, учениците - помнят, че етнонимът БЪЛГАРИ значи " вълци " - пазители на знанието - а не " елементарни и вулгарни " - " vulgares ".

Както и понятието " славяни " не значи sclavi - плебеи - а произлиза от " словени " - носители на Слово, на Бог, на нематериалност.

Има възвишен промисъл в имената на народите. Етнонимите не са инцидентни - те са великата стратегия на Провидението за задачата на всеки народ на Земята.

Автор: Милена ВЪРБАНОВА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР