От догодина бедните семейства ще получават и детски добавки, и

...
От догодина бедните семейства ще получават и детски добавки, и
Коментари Харесай

Родители с високи доходи ще намаляват данъка си с 450 лв. за дете

От следващата година бедните фамилии ще получават и детски добавки, и данъчни преференции върху приходите. Родителите с високи приходи, които остават отвън системата на подпомагането, ще употребяват данъчни облекчения, само че в доста по-голяма степен от сегашната отстъпка от 20 лева за дете.

Предложението е на Вътрешна македонска революционна организация, само че то не беше гласувано през днешния ден с окончателното приемане на пакета данъчни закони. Очаква се данъчната преференция да бъде призната със Закона за държавния бюджет за 2021 година, защото за през днешния ден депутатите от ръководещата коалиция не са съумели да изпипат текстовете. 

" Нашето предложение е в съгласие с финансовия министър Кирил Ананиев, и планува всички родители да може да понижат данъчната си основа за годината с 4500 лева за всяко дете. Така годишният налог върху приходите си ще падне с по 450 лева за дете ", изясни в сряда Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация. Разчетите показвали, че това ще остави 250 млн. лева в работещите фамилии.

В същото време детски добавки ще получават фамилии с до 510 лева месечен приход на човек - в размер на 50 лева за дете, а за доходите 511 до 610 лева на човек - по 40 лева За две деца добавката се покачва от 90 на 110 лева, за три - от 135 на 165 лева, а за четири и повече деца - 185 лева

" Независимо от това дали получават детски надбавки или не, всички родители ще може да употребяват данъчна преференция за дете ", обясни Искрен Веселинов. По думите му облекчението ще се усети догодина след подаването на годишната данъчна декларация за приходите от 2020 година

До мярката се стигна, след отказът на ГЕРБ да вкара обещаните месечни добавки за всяко дете. Това отмятане срещна огромно неодобрение и гневни мнения, че с тези спестени пари ръководещите желаят да подвигат заплатите на служителите на реда. Впоследствие депутатите се опитаха да замажат гафа, като обясниха, че в действителност са откликнали на рецензиите, че богатите фамилии нямат потребност от тези пари. Вътрешна македонска революционна организация пък излезе с предлагането родителите, които не получават детски добавки, да може да употребяват по-голяма данъчна отстъпка от настоящата сега.

 

 

 

В ЗКПО по-съществените промени са свързани с антикризисната мярда се удължение периода, в който фирмите да подават годшината данъчна декларация и заплащат дефинитивно корпоративен данък  - 30 юни вместо 31 март.

По предложение на ГЕРБ от догодина месечният таван на ваучерите за храна се завишава от 60 на 80 лева Бяха отхвърлени предложенията на НФСБ и Българска социалистическа партия месечната сума да се усили на 100 лева

" Когато ваучерите за храна бяха въведени през 2009 година, тогава тези 60 лева бяха 25% от минималната работна заплата, в този момент са обезценени до под 10% ", аргументира се Християн Митев от НФСБ. Според него на тази мярка може да се гледа като на антикризисна, тъй като понижава данъчните разноски на компаниите и усилва покупателната дарба на работещите, а в това време увеличава приходите от Данък добавена стойност от ползване и изсветлява стопанската система. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който председателстваше в този момента съвещанието, пък се скара на Българска социалистическа партия, че са им откраднали концепцията.

Отцепилите се от Българска социалистическа партия депутати, които в този момент са самостоятелни, предложиха ваучерите за храна да важат и за отмора, като по този начин страната ще подкрепи и туристическия бранш. Това тяхно предложение не бе признато.

Лансираните тези дни от Обединени патриоти данъчни облекчения за работещи родители, които не получават детски надбавки, не бяха гласувани през днешния ден в Закона за облагане на приходите на физическите лица. Очаква се данъчната преференция да бъде приета със Закона за държавния бюджет за 2021 година, защото за през днешния ден депутатите от ръководещата коалиция не са съумели да изпипат текстовете.

До мярката се стигна, след отказът на ГЕРБ да вкара обещаните месечни добавки за всяко дете. Това отмятане срещна огромно неодобрение и гневни мнения, че с тези спестени пари ръководещите желаят да подвигат заплатите на служителите на реда. Впоследствие депутатите се опитаха да замажат гафа, като обясниха, че в действителност са откликнали на рецензиите, че богатите фамилии нямат потребност от тези пари. Вътрешна македонска революционна организация пък излезе с предлагането родителите, които не получават детски добавки, да може да понижат данъчната си основа за годината с 4500 лева за всяко дете. Така годишният налог върху приходите си ще падне с по 450 лева за дете. По сметките на Вътрешна македонска революционна организация това ще остави 250 млн. лева в работещите фамилии.

В същото време детски добавки ще получават фамилии с до 510 лева месечен приход на човек - в размер на 50 лева за дете, а за доходите 511 до 610 лева на човек - по 40 лева За две деца добавката се покачва от 90 на 110 лева, за три - от 135 на 165 лева, а за четири и повече деца - 185 лева " Независимо от това дали получават детски надбавки или не, всички родители ще може да употребяват данъчна преференция за дете ", съобщи в сряда Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация. Дали това ще е по този начин, следва да се види в новите текстове в законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

Депутатите гласоподаваха през днешния ден дефинитивно ново данъчно облекчение, което понижава налога, в случай че се прави ремонт на жилището . Реално жителите може да спестят до 200 лева от дължимия за годината налог, тъй като облагаемите им доходи  ще бъдат намалявани с направените разноски за труд при ремонт на жилището до 2000 лева

Скандал избухна в пленарна зала, откакто водещият съвещанието Емил Христов от ГЕРБ не даде опция на депутати от Българска социалистическа партия да се изкажат по предлагането им да се отстрани плоския 10% налог и да се вкара прогресивна данъчна канара на облагане на приходите. " Заглушавате гласа на опозицията " недоволствата алените депутати. В разногласието се намеси шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която с цел да успокои атмосферата изиска 10 минутна отмора и промяна на водещия на планерното съвещание. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР