От дни Китай е обзет от паника, след като близо

...
От дни Китай е обзет от паника, след като близо
Коментари Харесай

Какво се знае за новата мистериозна болест в Китай

От дни Китай е налегнат от суматоха, откакто близо 60 души заболяха от мистериозна пневмония - съвсем всички от град Ухан. Един от тях умря. Сега учените настояват, че са разкрили вируса, предизвикал болестта. Какво се знае, споделя Хана Фукс от " Дойче веле ".

На 31 декември 2019 представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Китай беше осведомено за 27 случая на пневмония с неуточнен генезис. Пациентите са били регистрирани в 19-милионната метрополия Ухан, административен център на провинция Хубей.

Здравните управляващи в града в началото свързаха инфекцията с посещаване на локален рибен пазар, на който с изключение на риба се продават и други животни (сред които и доста живи). Пазарът след това беше затворен и дезинфекциран.

До 5 януари 2020 броят на пациентите набъбна на 59. Един от тях към този момент умря, а шестима са в сериозно положение. Междувременно и от Южна Корея беше обявено за един подозрителен случай, обвързван с 36-годишна китайка, която предишния месец е посетила Ухан. Пациентката е била призната за лекуване в болница южно от Сеул.

И въпреки всичко: дотук осем от пациентите са били изцяло излекувани и са напуснали болничното заведение. Експертите наподобява са напреднали в търсенето на причинителя на мистериозното белодробно инфектиране. От експертната група оповестиха, че са дешифрирали генната секвенцията на причинителя: нов тип ковид, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от развилите болестта. Междувременно и представител на СЗО в Китай удостовери новината за новия ковид. Причините за експлоадирането на болестта обаче към момента са неразбираеми. Изясняването на всички условия към разпространяването на вируса продължава.

Що е то ковид

Коронавирусите са открити през 1960-те години. Името им идва от тяхната форма: под микроскоп се вижда, че стърчащите на открито протеинови структури, обграждащи обвивката на вируса, наподобяват слънчева корона (от латински: corona).

Принципно коронавирусите не са нещо извънредно. Често инфекциите протичат безобидно, най-често с недоволства като при грип - температура, кашлица и затруднено дишане, или със стомашно-чревни недоволства, най-много разстройство. От момента на заразяване до появяването на първите признаци нормално минават от една до две седмици време.

Но коронавирусите са мощно приспособими и могат да бъдат и доста подли. Те принадлежат към РНК-вирусите и имат висока генетична колебливост: елементарно преодоляват бариерите и предизвикват инфекции. Често болестта се предава върху хората от животни - бозайници, гризачи и птици. Инфекцията може да аргументи и съществени болести - като белодробно инфектиране и остра респираторна непълнота. Изходът може и да е летален.

През 2002 и 2003 година нападателният ковид SARS-CoV провокира зараза - в 30 страни се заразиха общо над 8000 души, а близо 1000 починаха. През 2012 на Арабския полуостров беше открит коронавирусът MERS-CoV - респираторен синдром на Близкия изток. И в двата случая специалистите допускат, че вирусът е бил предаден на индивида от животни.

Как се предава болестта

Инфекцията може да се съобщи при пряк контакт сред човек и животно, само че също по този начин и по въздуха. Известни са обаче и други пътища на заразяване, да вземем за пример посредством храни - месо или други скотски артикули, които не са съответно термично обработени. Насекоми като комарите и кърлежите също могат да придвижват болестта, като не е наложително и те самите да развият заболяването.

В съпоставяне с пандемиите от SARS и MERS сегашната обстановка е доста по-безобидна. Но заплахата не трябва да се подценява никога. Засега китайските управляващи реагират със засилен надзор на местата с огромна централизация на хора - като летищата и гарите. Някои азиатски страни стегнаха превантивните ограничения по границите - изключително за пасажерите, идващи от Ухан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР