От днешния 1 март България не може да произвежда, използва

...
От днешния 1 март България не може да произвежда, използва
Коментари Харесай

България без руски петрол: ще поскъпнат ли горивата и с колко

От днешния 1 март България не може да създава, употребява и внася съветски нефт за произвеждане на горива. След решение на Народното събрание, в резултат на продължаващата война на Русия в Украйна дерогацията дефинитивно отпадна.

Вносът на суровини от Москва стопира дефинитивно, откакто депутатите предварително прекратиха дерогацията, която Европейска комисия беше дала на страната ни до края на 2024 година.
 Снимка 397945
Източник:

Вносът на горива от Русия са заместени с импорт от Казахстан, Ирак и Тунис

За момента казахстанският нефт ще е главният сурогат на съветските горива за българския пазар, тъй като има сходни характерности. Цената му обаче е по-висока - разликата с съветското гориво е $2,50.
 Поевтиняване на всеобщия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С какъв брой паднаха цените?
Поевтиняване на всеобщия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С какъв брой паднаха цените?

Само от началото на месеца разликата е близо 10 стотинки за литър

Това ще се отрази на цените на горивата у нас, само че леко, съобщи Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Като цяло упованията на сектора са цените да се задържат към сегашните им стойности.

" Цените на горивата в България са съответни и са свързани със протичащото се на интернационалните пазари. Пазарът ще бъде обезпечен. Цените към този момент са се повишили с 2% за бензина и с към 3% за дизела, само че отва не е нищо съществено. Вероятно следва още леко повишаване, изключително през летните месеци, само че то няма да е огромно ", разяснява Бенчев.

Проверка на Money.bg сподели, че през последния месец всеобщият бензин А-95 у нас е поскъпнал приблизително с 3 стотинки и литър се продава приблизително за 2,66 лв.. По-чувствителна смяна има при дизела. В началото на февруари цената му бе 2,67 лв., само че месец по-късно цената му е с 10 стотинки от горната страна.

Ще спре ли да извършва полети държавният авиотряд?

Ден преди да влезе в действие възбраната за прилагане на съветски нефт в България, държавният авиоотряд предизвести, че ще се наложи да спре да извършва полети.

В писмо ръководителят на Държавния авиационен оператор Златко Златев уведоми транспортния министър, че от днешния 1 март на процедура авиотряда няма снабдител на керосин. Изходът за него е дерогацията за тях да продължи да работи или хазната да заплаща по-скъпо за гориво.

От Министерството на превоза обявиха за Money.bg, че все още се въздържат от коментар по тематиката.

" Бензин газят... ": В Русия се появи дефицит на горива на бензиностанциите

При това дизелът поскъпва
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР