От днешна гледна точка начинът, по който вестниците в комунистическа

...
От днешна гледна точка начинът, по който вестниците в комунистическа
Коментари Харесай

Спомени от соца: Заглавията на пресата след свалянето на Тодор Живков

От днешна позиция методът, по който вестниците в комунистическа България, оповестяват на 11 ноември за свалянето на Тодор Живков от върха, е напряко неясен. Най-важната информация е укрита надълбоко в текста на „ информацията “. За събитието е написано, сякаш то е най-очакваното и се вписва чудесно в „ определения път “, написа уеб сайтът " СоцБГ ". За читателя от това време, привикнал да търси смисъла сред редовете, всичко е ясно. Той знае, че създатели на сходни трудове са тествани партийни фрагменти, а не публицисти, че всяка информация се ревизира преди да бъде отпечатана. Всеки може да разбере, че става дума за партиен прелом. Тодор Живков, който не харесва курса на руския началник Михаил Горбачов към преустрояване на социализма, и който не е харесван от Кремъл, е рискуван. На негово място е повдигнат считания за по-гъвкав и по-приемлив за Москва Петър Младенов.



Благодарностите към Тодор Живков се разчитат като въведения на цялостното му сриване. И в действителност – на идващ пленум през декември Българска комунистическа партия към този момент се разграничава от него и го изключва. Не доста преди този момент – му се посвещават творби на изкуството, сценаристи на игрални филми написват ролята му на партизанин и герой – антифашист, снима се документалният филм „ Човек от народа “. А народът го назовава „ бай Тошо “, до момента в който комунистическата агитация го титулува „ първи партиен и държавен началник “.



Другарят Петър Младенов – общоприет секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия “, „ Пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия, плануван е ХIV конгрес на Българска комунистическа партия в края на 1990 година “,„ Ще вървим праволинейно по определения път дружно с народа и в името на народа! “ Тези три заглавия са по първите страници на официозите в. „ Работническо дело “, в. „ Земеделско знаме “ и в. „ Отечествен фронт “ след пленума на Централен комитет на Българска комунистическа партия на 10 ноември 1989 година, когато от власт е свален дългогодишният тоталитарен лидер Тодор Живков.



В нито едно от заглавията или подзаглавията на трите вестника не е упоменато името на Живков, оглавявал партията и страната в продължение на 35 години.

Биографията на новия генсек Петър Младенов е съпроводена със фотография – единственият фотоматериал на първите страници на трите вестника. Публикувано е и заключителното му слово „ Ще вървим праволинейно по определения път дружно с народа и в името на народа “.



От обзора „ Светът разяснява решенията на Централен комитет на Българска комунистическа партия “ се схваща, че „ руските средства за всеобща информация отразиха необятно работата на пленума на Централен комитет на Българска комунистическа партия, състоял се на 10 ноември “, че известието за решението на пленума „ заема централно място “ във всички медии в Германска демократична република и Федерална Република Германия, че „ белгийската телевизия и радио отделиха доста място в своите осведомителни блокове за работата на пленума “.

Информацията за отразения в непознатия щемпел пленум обаче се свеждат единствено до избора на Петър Младенов и акценти от работата му като външен министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР