От днес започва изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка

...
От днес започва изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка
Коментари Харесай

Започва изплащане на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лв.

От през днешния ден стартира изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лв.. Размерът на пенсиите е в сходство с влезлите в действие на 25 декември 2021 година законодателни промени.

Ще бъде изплатена и разликата сред старите и новите размери на пенсиите за седемте дни от 25-и до 31 декември 2021 година.

Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат направени през днешния ден.

Минималната пенсия е нараснала от 300 на 370 лв., а оптималната – от 1440 на 1500 лева

Социалната пенсия за напреднала възраст към този момент е 170 лева

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините застрахователен стаж е увеличена от 1,2% на 1,35% за всяка година застрахователен стаж без преобразяване.

Директорът на дирекция „ Пенсии “ в Националния застрахователен институт (НОИ) Любомира Язаджиева добави:

„ С осъщественото преизчисляване на пенсиите от 25 декември пенсионерите, които получават най-малък размер на съответния тип пенсия, са някъде към малко над 900 хиляди, което е към половината от настоящите пенсионери. При опазване на настоящите параметри на макрорамката междинният размер на пенсиите от 537лв. почти през 2021 година се чака да тази година да се усили до 580 лева “.

Месечните суми от 69 лева, добили известност като Covid добавки, ще се получават до юни в това число, вместо изплащаната добавка от 120 лева към пенсиите за октомври, ноември и декември предходната година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР