От днес влизат в сила новите цени на тока за

...
От днес влизат в сила новите цени на тока за
Коментари Харесай

Влизат в сила нови цени на тока, парното, природния газ и нов размер на пенсиите

От през днешния ден влизат в действие новите цени на тока за бита, топлоенергията и природния газ. Електроенергията нараства приблизително с 4%, а при парното и топлата вода нарастването е под половин %. Тези цени ще се запазят през идващия едногодишен интервал.

Най-малко нарастване на цените на тока има за потребителите на EVN – с 3.78%, при „ Електрохолд “ повишаването е с 4,24% а максимален скок има за клиентите на „ Енерго Про “ – с 5,43%.

Така клиентите от Западна и Югоизточна България ще заплащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната – малко към 20 стотинки за киловатчас електрическа енергия.
Парно и топла вода
При парното и топлата вода пък смяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо дребна и се движи от 0.05% за Топлофикация София до 0.48% за Разградската топлофикация. При две от сдруженията има понижение на цените – Враца и Перник, само че и там смяната е под %. Така през идващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще заплащат в Разград, София, Пловдив, Габрово и Варна – сред 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще коства киловатчасът единствено в Бургас и Плевен.

Цените, които дефинира Комисията за енергийно и водно контролиране, обаче, са без Данък добавена стойност. Все още не е напълно ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възобновен от 9 на 20%, по този начин както е заложено в проектобюджета на държавното управление, който би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание. Ако това стане, макар задържането на цените поради възобновеното Данък добавена стойност, сметките за парно и топла вода ще се усилят – съгласно Асоциацията на топлофикационните сдружения с към 10%.

Цените на парното, топлата вода и токът за бита се постановяват за едногодишен интервал и могат да бъдат изменени единствено при фрапантна смяна на цените на газа и въглеродните излъчвания, от които зависят.

Днес КЕВР би трябвало да дефинира цената на природния газ, който се чака да поевтинее с към 8%.
Пенсии
Няколко промени, касаещи средствата за пенсионерите, ще влязат в действие от през днешния ден. По така наречен швейцарско предписание с 12% ще бъдат осъвременени пенсиите, отпуснати до края на 2022 година От през днешния ден минималната пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст ще се увеличи от 467 лева на 523,04 лв..

С 12% ще нарасне и обществената пенсия за напреднала възраст. Размерът ѝ ще се усили на 276,64 лв.. Във вторник на брифинг в Министерския съвет общественият министър Иванка Шалапатова уточни, че с това нарастване ще се покачат приходите на 126 000 възрастни хора. Тя осведоми, че смяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са обвързани с трудова активност, защото техният размер се дефинира от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите – за непозната помощ и за ветераните от войните, уточни също министърът.

Министърът на финансите Асен Василев съобщи в сряда пред публицисти, че изцяло е обезпечено нарастването на пенсиите с 12 % от 1 юли.

От началото на 2023 година влезе в действие и новият размер на линията на беднотия – 504 лв..

Източник: БТА/БНР

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР