От днес вече се издава зелен сертификат и при наличие

...
От днес вече се издава зелен сертификат и при наличие
Коментари Харесай

Сертификат за антитела: Как може да го получим и за колко време ще важи?

От през днешния ден към този момент се издава зелен документ и при съществуване на антитела против Ковид. Документът ще важи 90 дни единствено за България и няма да служи за пътувания в чужбина. Условието за издаване на документ е количеството им да е над 150 BaU единици . Още в първия ден от влизането в действие на заповедта искащи пред лабораториите не липсваха.



Даниела и Александър са измежду хората, които не попадат в статистиката. Не могат да потвърдят, че са имали среща с вируса. Затова вземат решение да си създадат тест за антитела.

" Направих си бърз антигенен и PCR бяха негативни, след няколко месеца си направих тест за антитела и имах такива и в този момент се надявам, в случай че имам към момента да взема зелен документ, в случай че нямам незабавно ще си направя ваксина ", споделя Даниела Панкова.

Лабораториите би трябвало да регистрират резултатите в здравната осведомителна система и документът може да бъде изтеглен непосредствено от там. Някои лаборатории могат да го изпращат и на СМС.

" С помощта на тези СМС-и, с които могат да си вземат документа, да го получат на телефона си, нуждата за второ идване в лабораторията отпада, това е улеснението ", сподели доктор Недялко Калъчев, шеф на лаборатория.

Повишен интерес към тестванията за антитела и в Русе, дребен % от хората обаче имат нужните единици. В лабораториите в града към момента не могат да издават документи.

" Ние към момента не можем да издаваме документ, тъй като програмистите имат потребност от време, с цел да заредят новия програмен продукт на всички лаборатории ", сподели доктор Емилия Бочковар, шеф на клинична лаборатория в ДКЦ- 1.

Междувременно обаче се обрисува различен проблем скоро тестванията да се изчерпат и да не могат да вършат проучвания.

" До идната доставка, която за нас е 18-19-ти, ние имаме към 170 теста, не е несъмнено дали ще стигнат ", добавя доктор Емилия Бочковар.



В лабораториите в Пловдив са подготвени да да посрещнат нараствания интерес.

" Хората са стимулирани, ние сме готови с човешки запаси с нужните консумативи за осъществяване на теста ", сподели доктор Георги Куманов, шеф на лаборатория.

В Благоевград ползата към тестванията за антитела се ускори още преди 2 дни. В утринните часове обаче тестванията в множеството от лабораториите бяха изчерпани.

Малко преди обяд беше осъществена нова доставка, а цената на проучването, в която влиза и издаването на зеления документ, варира сред 20 и 30 лева

До редакцията ни постъпват сигнали за хора, които са правили тест преди дни. Но с цел да бъде извадено уверение, проучването би трябвало да е направено след 11 ноември, в това число, в сертифицирана лаборатория.

Екип на БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР