От днес поскъпва стажът за пенсия, който хората могат да

...
От днес поскъпва стажът за пенсия, който хората могат да
Коментари Харесай

Поскъпва стажът за пенсиониране, който хората могат да си купят

От през днешния ден нараства стажът за пенсия, който хората могат да си купят. Причината е, че с влизането в действие на бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2023 година се усилва минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се от 710 на 780 лв.. Размерът на вноската при закупен стаж е % от този приход.  

 

От през днешния ден минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се, както и на тютюнопроизводителите и земеделските стопани, се покачва от 710 на 780 лв. – колкото е минималната работна заплата за тази година. По закон всеки, който желае, може да си купи до пет години недостигащ стаж за пенсия, също и образованието във висше или полувисше образователно заведение, както и времето на докторантура. 

 

Размерът на вноската при пазаруването на стажа е 19,8% върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се. До 31 юли това правеше 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, а от 1 август става 154,44 лв.. 

 

Традиционно, от опцията за пазаруване на недостигащ стаж за пенсиониране се възползват по няколко хиляди души на година, защото не съумяват да съберат нужния застрахователен стаж, а са навършили нужната възраст за пенсиониране. 

 

През тази година дамите би трябвало да имат застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР