От днес отпада 14-дневната карантина за пристигащи у нас от

...
От днес отпада 14-дневната карантина за пристигащи у нас от
Коментари Харесай

Присъствието на норвежкия бизнес в България е значително

От през днешния ден отпада 14-дневната карантина за идващи у нас от Кралство Норвегия. Заедно с това се анулират и издадените наставления за слагане под карантина на пристигнали у нас от тази страна в интервала от 5 до 17 юни.

Това е добра вест за бизнеса и пътуващите.

Оказва се, че макар извънредно ниския стокообмен, наличието на норвежкия бизнес в България е доста. В страната ни работят към 30 по-големи компании с норвежко присъединяване от разнообразни браншове, привлечени от бизнес климата и най-много от удобните данъчни условия у нас (данъците в Норвегия, а и в Северните страни като цяло, са измежду най-високите в света). Сред най-значимите вложения, правени от норвежка компания, е на "Дино Нобел " АСА, водеща в международен мащаб компания за експлозиви със седалище в Осло.

Бизнес у нас имат и други по-големи компании с друг % норвежко присъединяване, като Lilltech Defence (военна промишленост), Jotun Bulgaria (прахови бои), IHB ShipDesign, част от ВИК-Сандвик-ИХБ дизайн АД (корабен дизайн), Nordic Ltd. (финансов мениджмънт), Telenor Bulgaria (телекомуникации) беше няколко години у нас, само че продаде бизнеса си тук, InterConsult Bulgaria (ИКТ, неотдавна норвежките дялове бяха напълно изкупени от българските партньори), Sofia Statkraft South East Europe (енергетика), AurisMed (медицинска индустрия), Bulgarian Text Ltd. (преводаческа индустрия), Norway Resource Group (недвижими имоти).

Интерес за България съставляват опитът, достиженията и опциите на Норвегия в области като корабостроенето и целия конгломерат от действия, свързани с морската промишленост, превоз и търговия, а също по този начин и големия опит и набор от положителни практики, с които Норвегия разполага в региона на зелената промишленост и технологии. Сред перспективните области за съдействие са високите и осведомителните технологии.

През 2009 година в София бе учредена Българо-Скандинавска комерсиална камара, която сплотява компании от скандинавските страни, в това число и Норвегия, които работят в България.

Двустранният стокообмен с Норвегия е по-малък в съпоставяне със прилежащите скандинавски страни. За предходната година има понижение от 12.4% и търговията е за едвам 65.2 млн. евро. Обемът на износа към Норвегия през предходната година отбелязва нарастване със 7.9%, само че вносът е понижен с 35.3 на 100. Салдото в двустранната търговия обаче е позитивно за България.

Изнасяме семена от слънчоглед, даже натрошени, турбореактивни мотори, турбовитлови мотори и други газови турбини, електрически мотори и генератори, като се изключи електрогенериращите елементи, други мебели, памучни прежди (различни от шевните конци), пригодени за продажба на дребно.

Възможности за разширение на българския експорт за северната страна има при храните и виновността, продуктите на химическата индустрия, преждите и текстила.

От Норвегия внасяме използвани продукти и облекла, минерални или химични торове, риби замразени, аграрни, градинарски или лесовъдни машини и устройства за подготовка или обработка на почвата или за култивация, турбореактивни мотори, турбовитлови мотори и други газови турбини, хартии и картони, непокрити, от типовете, употребявани за писане, отпечатване.
България е забавна и перспективна дестинация за норвежките туристи. През предходната година 42 829 индивида са били у нас. Норвежките туристи демонстрират интерес към морските курорти в България. Добри благоприятни условия съществуват за разпространение на СПА и уелнес туризъм в България измежду норвежките жители, както и на културно-историческия, познавателния, селския, винен туризъм и други.

Норвегия към момента не е доста позната и посещавана туристическа дестинация, само че броят на българите пътували до тази страна обаче пораства. През предходната година 8469 индивида са били в Норвегия.

България и Норвегия не престават да работят дружно и по взаимни планове у нас, финансирани посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Помощта, която скандинавската страна ни оказва по финансовите механизми за интервала 2014-2021 година, е за 210 млн. евро. Позитив в тези връзки обаче са освен парите, само че и срещите сред хората, контактите сред институциите и обмяната на опит.

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа. Тя заема западната част от Скандинавския полуостров и граничи с Швеция, Финландия и Русия. Площта ѝ е 385 207 квадратни километра.

Страната е най-северната в Европа и е известна с планините и фиордите си, както и с историята си като морска мощ.

Норвегия е доста високо развита индустриална страна, с отворена, ориентирана към експорта стопанска система. Страната е една от най-богатите в света, оглавява класацията по показател на човешко развиване на Организация на обединените нации, и е на водещите места в света по стандарт на живот, междинна продъмлжителност на живота и опазване на здравето.

Норвегия не е член на Европейския съюз, само че взе участие в общия пазар на Европейски Съюз като член на Европейската икономическа зона (EEA), по-рано Европейско икономическо пространство, и на Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), която сплотява Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР