От днес областите Бургас и Шумен са в грипна епидемия,

...
От днес областите Бургас и Шумен са в грипна епидемия,
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Грипът засяга главно децата, родителите да бъдат много отговорни

От през днешния ден областите Бургас и Шумен са в грипна зараза, дейностите на здравните управляващи в Бургас са били доста навременни и съответни. Това съобщи пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев акцентира, че в този момент разпространяването на грипа е най-застъпено при децата и прикани родителите да бъдат виновни и да не водят децата си на градина, а да ги оставят у дома, тъй като, попаднали в детския колектив, те предават вируса и излагат на заплаха други деца.

„ Ако имаме такива признаци – задържане на висока температура 2-3 дни, усложнения в дишането, мощна изнемощялост, това е причина за медицински обзор и съществено лекуване “, сподели основният държавен здравен контрольор и акцентира, че при чиста вирусна зараза няма изгода от антибиотици, а единствено доктор би трябвало да реши дали няма бактериална съставния елемент.

„ Пациентът не би трябвало самичък да го прави “, изясни доцент Кунчев и означи, че антивирусните препарати са ефикасни до 48 часа.

Той акцентира, че не е наложително при грипна зараза да има грипна почивка.

„ Следим доста индикатори, които дават по-ясна картина “, уточни основният държавен здравен контрольор.

Той засегна и тематиката за противогрипните ваксини и интереса към тях.

„ Срещу грип са се ваксинирали към 7-8%, като това е %, образуван при цялостно привършване на противогрипните ваксини. За съпоставяне, в други страни над 80% от рисковите групи на популацията – възрастни и такива с хронични болести, са покрити “, означи той.

Доц. Кунчев предизвести, че грипът не е изместил изцяло ковид, въпреки и той в този момент да протича по-леко. Според него най-голяма заплаха от страна на Коронавирус инфекцията е подвариантът XBB.1.5, който идва от Съединени американски щати. По думите му болестта, породено от този подвариант, е по-леко, само че той се популяризира бързо и е причина за удвояване на броя на случаите за към 9-10 дни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР