От днес германците отново могат да се тестват за коронавирус

...
От днес германците отново могат да се тестват за коронавирус
Коментари Харесай

Германците повече няма да плащат за тестове


От през днешния ден германците още веднъж могат да се тестват за ковид гратис: " едно от най-глупавите решения по време на пандемията " бе анулирано. Защо политиците се оказаха толкоз непоследователни, питат в тестовите центрове.

" Политическото блуждаене просто стана прекалено. Сега би трябвало да увеличим потенциала на тестовите центрове до най-много. Ще се стигне до сериозен безпорядък ", счита Маркус Вендлер. Той има седем центрове за тестване във Билефелд и Оснабрюк. " Когато тестванията станаха платени, трябваше да понижим личния състав. Но взехме решение да запазим инфраструктурата ", споделя мъжът. Вендлер признава, че е имало дни, в които загубите са били огромни - по тази причина му се е наложило да затвори два от центровете. Но в този момент ситуацията се трансформира.

Отново безвъзмездни проби за всички

От 13-и ноември Германия възобновява всеобщото гратис тестване. Според новите правила, жителите на страната имат право на най-малко един безвъзмезден антигенен тест на седмица. За да може да отговорят на огромното търсене, до което новата безвъзмездна опция ще докара, съществуващите тестови центрове би трябвало още веднъж да проработят на цялостни обороти.
Редакцията предлага
В продължение на месец - от 11-и октомври до момента - тестванията за ковид бяха платени и за това време броят им спадна фрапантно. Вендлер печели сред две и три евро на тест. Но би трябвало да заплаща на 470 чиновници: лекари, студенти медицински сестри, които получават до 20 евро на час. Сега би трябвало да ги наеме още веднъж и да разпредели работата. " Подготвяме се за огромен напор. Апелираме към всички, които идват да се тестват, да се въоръжат с самообладание ", предизвестява Вендлер.

Освен центрове като тези на Маркус Вендлер, в тестването се включват дрогерии и магазини за медицински консумативи. Нужни са доста повече проби, съобщи тази седмица здравният министър Йенс Шпан.

Ръст на новите случаи, интензивните отделения се пълнят

Председателят на Германската фондация за отбрана на пациентите Ойген Брюш разгласи краткотрайната анулация на безплатните проби през октомври за " едно от най-глупавите решения по време на пандемията ". И Вендлер подлага на критика непоследователността на политиците, които до неотдавна говореха за завършек на рестриктивните мерки, свързани с пандемията.

Но в последните дни Германия записва сериозен растеж на новозаразените. Миналата седмица броят на новите случаи на Ковид-19 надмина 50 хиляди за денонощие за първи път от началото на пандемията. Актуалната заболеваемост е 277,4 души на 100 хиляди. Преди седмица тази стойност бе 183,7, а преди месец - едвам 65,4.

На този декор от ден на ден интензивни кревати в страната са заети от заболели с ковид. Най-сериозно е ситуацията в южните провинции: в петък в Хесен и Бавария са били свободни едвам 8,1 и надлежно 9,1 % от интензивните кревати, респективно 144 от 1788 в Хесен и 282 от 3104 в Бавария. В провинция Тюрингия ситуацията е даже още по-драматично - там от 637 интензивни кревати свободни са едвам 82. Президентът на Германското интердисциплинарно обединяване на интензивните и незабавните медици Гернот Маркс прикани за решителни дейности от страна на управляващите. Той настоя за " единни общонационални ограничения " и завършек на " непрекъснатите разногласия, с цел да може да се ползва и съблюдава това, което е решено ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР