От днес до 29 септември т.г. Агенция по заетостта, чрез

...
От днес до 29 септември т.г. Агенция по заетостта, чрез
Коментари Харесай

АЗ: Бюрата по труда предлагат преференции за работодатели и безработни

От през днешния ден до 29 септември т.г. Агенция по заетостта, посредством своите дирекции „ Бюро по труда ", започва финансова поддръжка за работодатели и безработни лица. Възможностите за това са избрани в Националния проект за деяние по заетостта, признат предходната седмица от държавното управление с Решение № 621 от 14 септември. Така ще бъдат подкрепени работодателите, които желаят да наемат безработни лица или да провеждат образование на заети/безработни, както и самите безработни лица.

С оповестените средства ще бъде подкрепена заетостта на близо 630 безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда - 250 безработни с трайни увреждания, 106 безработни в предпенсионна възраст, 262 лица с регистрация в бюрото по труда повече от 6 месеца, безработните до 24 години или над 50 години, или с главно и по-ниско обучение. Това е късмет за хората, останали отвън пазара на труда, да намерят своето трайно работно място, като се включат в субсидирана претовареност посредством съответна стратегия или мярка, в чийто обсег и целева група попадат.

Чрез Националния проект за деяние по заетостта се финансират и декларирани от работодателите образования на безработни лица за наемането им на работа по добитата специалност, както и на заети лица в микро-, дребни или междинни предприятия. С оповестените свободни средства могат да се финансират професионални образования на близо 80 безработни лица и образования по основни компетентности на 276 заети лица.

До 2 октомври Съветите за съдействие към дирекциите „ Бюро по труда " ще оценят по одобрена методика подадените поръчки от работодателите, като до един месец по-късно утвърдените работодатели би трябвало да назначат на работа определените от тях безработни лица.

Агенцията по заетостта дава и финансова поддръжка, с цел да подтиква предприемачеството на безработните лица. Те могат да получат средства за пускане на личен бизнес въз основа на утвърден бизнес план посредством приемане едновременно на полагащите се парични компенсации при безработица или възобновяване на направени разноски до 5000 лева за пускане на бизнеса. И при двете ограничения се дават и други, съпътстващи старта, услуги.

Всяко бюро по труда в страната разполага със средства по част от стратегиите и ограничения, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните благоприятни условия за кандидатстване по тях са оповестени на интернет страницата на Агенция по заетостта, в графа „ Обяви за финансиране по райони ", структурирани за всяка от 9-те Регионални служби по заетостта в обособени подрубрики, надлежно за работодателите и за безработните лица.

Свободните средства са оповестени и на осведомителното табло във всяко едно бюро по труда, където може да се получи и цялостна информация за опциите, реда и изискванията за даване на преференциите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР