От днес директорите ще могат да карантинират паралелки Към момента

...
От днес директорите ще могат да карантинират паралелки Към момента
Коментари Харесай

Зам.-министър: Няма причина за удължаване на учебната година

От през днешния ден шефовете ще могат да карантинират паралелки
„ Към момента нямаме съображение да удължаваме образователната година, тъй като на процедура няма закъснение и не сме имали неучебни дни “. Това разгласи в изявление за БТВ зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Идеята за по-ранен старт на образователната година – преди 15 септември, е на стадий полемика, посочи зам.-министърът.

Тя разгласи и данните за карантинирани учители и деца. В момента за цялата страна приблизително в карантина са 2,97% от преподавателите, като най доста са в Бургас – 4,49%, и минимум са в Благоевград –  1,31%.

От децата в учебна и предучилищна възраст са карантинирани 1,23% приблизително за страната. Най-много са във Варна – над 2%, и най- малко в Благоевград – 0,41%.

Близо 50% от преподавателите към този момент са имунизирани, а 30% са преболедували.

Днес стартира вторият образователен период, а в учебно заведение се връщат учениците от 1 до 6 клас, както и тези от 8, 9 и 11 клас, посочи за Българска национална телевизия Ваня Кастрева, шеф на РУО-София-град.

„ 700 възпитаници са диагностицирани към вчерашния ден като заболели от коронавирус. За рамките на София това е един добър % “, добави тя.

От през днешния ден са облекчени процедурите за шефовете на учебни заведения, с цел да могат да карантинират паралелки.

„ Директорите ще имат опция непосредствено, вкарвайки в системата информация за болен възпитаник или учител, автоматизирано те самите да пуснат заповед за карантиниране на паралелката. В положителната връзка с родителите,това ще бъде още една причина за ограничение на коронавирус епидемията “, уверена е Ваня Кастрева.

„ 1000 възпитаници в София се образоват в електронна среда по избор на родителите “, добави началникът на РУО София-град.

Тя добави, че над 48% от учителите са имунизирани, за последните 180 дни има 30% преболедували.

„ Ваксинираните възпитаници в прогимназиален курс са 7%, а в гимназиален - малко над 9% “, добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР