От днес - 11 юни, официално започва предизборната кампания за

...
От днес - 11 юни, официално започва предизборната кампания за
Коментари Харесай

Официално: Стартира кампанията за извънредните избори на 11 юли

От през днешния ден - 11 юни, публично стартира предизборната акция за идните предварителни парламентарни избори. Тя ще продължи до 9 юли.

След вота на 4 април и невъзможността на 45-ия парламент да излъчи държавно управление, на 11 юли ще повторим гласуването с вярата 46-ият парламент да се оправи с тази задача. В надпреварата за новия парламент се включват 15 партии и 8 обединения . През април политическите сили в битка за парламент бяха 30.

45-ото Народно заседание имаше къс живот, само че одобри някои промени, свързани с идното гласуването. Според новите текстове в Изборния кодекс в секциите с над 300 гласоподаватели към този момент ще се гласоподава единствено с машини.

Вот с хартиена бюлетина ще се позволява само при неспособност да се гласоподава с машина.

Същото се отнася и за вота зад граница. Засега обаче остава открит въпросът ще успее ли ЦИК да набави нужния брой машини, с цел да се извърши това условие.

И друга значима смяна, при разкриване на секции в чужбина - отпадна ограничаването те да са до 35 за страните отвън Европейския съюз.

Изборите още веднъж ще са пропорционални. Депутатите се избират от партийни листи, само че гласоподавателите имат опция да ги преподредят като отбележат преференция.

Предизборната акция може да се води единствено и само на български език . Забранени са анонимните пропагандни материали.

Изборният ден още веднъж е от 7.00 до 20.00 часа. Ако след този час има още искащи, гласуването може да бъде удължено, само че не по-късно от 21.00 часа.

Промените в Изборния кодекс към този момент разрешават и видеонаблюдение при броенето на гласовете в изборните секции и районните комисии.

Пак съгласно измененията за тези избори беше определена и нова Централна изборна комисия, която към този момент е с по-малко членове - 15 души . Председател е Камелия Нейкова, издигната от " ИТН ".

Извънредните избори се провеждат от служебното държавно управление на Стефан Янев, което беше назначено от президента Румен Радев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР