От днес, 1 март, бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим“ вече няма

...
От днес, 1 март, бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим“ вече няма
Коментари Харесай

„Лукойл Нефтохим“ вече няма право да работи с руски петрол

От през днешния ден, 1 март, бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ към този момент няма право да работи с съветски нефт. Ограничението е по силата на решение на Народното събрание от края на предходната година, с което беше прекъсната дерогацията за потребление на петрол от Русия.

Изключението за страната ни в началото важеше до 5 декември 2024 г,. само че Народното събрание един път го редуцира до 1 октомври 2024 година, след което от 1 януари 2024 година бе призната възбрана за експорт на горива, създадени от съветски нефт, а от 1 март стопира напълно работата на рафинерията с съветска суровина.

Дерогацията и следствията от нея се трансфораха в политическа дъвка през предходната година, стигаше се от апокалиптични прогнози за пазара на горива, правени от премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, до разбори, че възбраната на съветския нефт няма да докара до шокове за потребителите.

Всъщност " Лукойл Нефтохим " стартира замяната на съветския нефт със суровина от Казахстан, Ирак и Тунис още от януари и де факто от началото на годината рафинерията не внася съветското гориво, само че употребява ресурси от него.

Има риск от повишение на цените на горивата “, сподели министър председателят Николай Денков на брифинг през днешния ден, визирайки отпадането на дерогацията.

Той обаче увери, че няма риск от дефицит на горива.

Това, което би трябвало да знаем, е, че би трябвало да се резервира „ Лукойл “ да работи, с цел да нямаме шоково увеличение на цените и по тази причина се борихме до момента. Оттук нататък дали ще има следващо покачване, зависи преди всичко от интернационалните пазари и дали „ Лукойл “ ще обезпечи доставките “, сподели Денков.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР