От днес - 1 февруари, Агенцията по заетостта стартира нова

...
От днес - 1 февруари, Агенцията по заетостта стартира нова
Коментари Харесай

От днес отново може да се кандидатства по мярката 60/40

От през днешния ден - 1 февруари, Агенцията по заетостта започва нова процедура за кандидатстване по мярката, придобила известност като " 60/40 ", оповестиха от пресцентъра на организацията. В мярката могат да се включат работодатели, които търсят поддръжка за опазване заетостта на личния състав си през интервала януари - февруари 2022 година Тази опция се дава с Постановление на Министерския съвет нр. 482 от 30.12.2021 година, изменящо към този момент добре познатото Постановление 151/2020 година, което надгражда почналата още през март 2020 година антикризисна мярка за поддръжка на заетостта.

Редът и изискванията за приемане на поддръжка през интервала януари - февруари 2022 година са аналогични на тези, които се прилагаха за предходните месеци август - декември на 2021 година Мярката продължава да поддържа запазването на заетостта в предприятия, осъществяващи икономическа активност в посочените в Постановление на Министерски съвет 151/2020 година браншове, чиито средномесечни доходи от продажби през 2020 година са намалели спрямо 2019 година

Регламентираната поддръжка и на този стадий е в размер на 60% от прихода и осигурителните вноски на всяко заето лице в предприятия, чиито доходи от продажби са намалели с не по-малко от 40 на 100 през месеца, за който се дава поддръжката, само че към този момент по отношение на средномесечните доходи за цялата 2019 година За работещите в предприятия, чиито доходи от продажби са намалели по отношение на средномесечните доходи за 2019 година с не по-малко от 30 на 100 през месеца, за който се дава поддръжката, ще продължат да се изплащат средства в размер на 50%. За учредените след 1 януари 2020 година спадът на приходите за месеца, за който аплайват, ще се дефинира по отношение на средномесечните доходи за 2020 година Размерът на предоставяните средства за всеки служащ или чиновник към този момент ще се дефинира на база осигурителния му приход за месец октомври 2021 година

Средствата и по сегашния дизайн на мярката ще се изплащат месечно, като документите за работилите през януари 2022 година ще се одобряват от 1-ви до 28 февруари, а за работилите през февруари 2022 година документи ще се одобряват единствено в границите на месец март. Работодателите, които дават отговор на изискванията по Постановление на Министерски съвет 151/2020, изм. с Постановление на Министерски съвет 482/30.12.2021 година, и желаят да получат поддръжка за януари и февруари 2022 година, могат да аплайват поредно за двата месеца, ползвайки едни и същи формуляри и мостри на документи.

И при този стадий на мярката 60/40 заявката и документите за погашение на средства по реда на Постановлението се подават в Дирекция " Бюро по труда ", обслужваща територията по мястото на работа на служащите и чиновниците, без значение от метода на подаването им. Заявления и съпътстващите ги документи могат да се подават по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), да се изпращат посредством лицензиран пощенски оператор, както и да се показват на място в съответното бюро по труда, при наложително и прецизно съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

На електронния уебсайт на Агенцията по заетостта, в рубриката " Финансови тласъци за опазване на заетостта " ще бъдат оповестени материали за информация на работодателите, процедурата за кандидатстване, съдържаща изискванията, условията, реда и метода за кандидатстване, мостри на заявление и приложения към него и други помощни материали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР