От днес, 1 декември, до 29 февруари центърът на София

...
От днес, 1 декември, до 29 февруари центърът на София
Коментари Харесай

Без стари и замърсяващи коли в центъра на София

От през днешния ден, 1 декември, до 29 февруари центърът на София към този момент ще е затворен за най-замърсяващите коли. Това е мярка, която ще засегне доста поданици и посетители на столицата. В избрания премиметър не следва да бъдат допускани бензинови коли, създадени преди 1996 година, т.е., навършили 27 години, и дизели с първа регистрация преди 2002 година.

“По целия периметър на тази зона има сложени знаци, които уведомяват водачите когато навлизат в нея и надлежно когато излизат, има сложени камери, които снимат регистрационните номера на колите и след което този регистрационен номер се връзва със съответната еко категория, с цел да се види дали колата е извършител, или не. Санкциите, според закона за чистотата на въздуха и за частни лица, са от 50 до 500 лв. “, изясни преди дни в “Кой приказва ” проектант Елица Панайотова, координатор на план Зелена София.

По въпроса за гратисния интервал и за живущите в зоната арх. Панайотова изясни:

„ Това, което написаха в страницата на общината, е, че при първо влизане няма да има наказване, само че при наново към този момент нарушаване ще се постановат глобите. Тоест, в случай че на следващия ден някой мине през зоната, тъй като е прекомерно допустимо и доста хора да не знаят, без значение от знаци, всичко останално и тази акция, която се опитаме да създадем, едно минаване имаме гратис “, добави тя. Хората, които живеят в дребния кръг, са изключени от това ограничаване и възбрана. Това, което те би трябвало да създадат, е да се свържат с Центъра за градска подвижност, с цел да може да имат съответния стикер, който им разрешава да влизат в зоната. Тези, които живеят в синя зона и имат стикер за синята зона, няма да имат потребност от спомагателен стикер. Но тези, които нямат, тъй като имат гараж промерно, би трябвало да получат стикер за влизане. Също по този начин изключение има и за хората с увреждания, които могат да записват до два автомобила, с които да влизат в зоната. “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР