От девинското село Брезе обявиха протестна готовност, заради безводие. Според

...
От девинското село Брезе обявиха протестна готовност, заради безводие. Според
Коментари Харесай

Село Брезе на бунт заради безводие

От девинското село Брезе оповестиха протестна подготвеност, поради безводие. Според локалните, всички институции и политици са ги лъгали години наред, че ще решат казуса с питейната вода, и не престават да ги лъжат.

" От 5 дни нямаме вода, ту пристигна, ту стопира, нито може да се изкъпем, нито да се изперем. Лъжат ни от 10 години за тръбопровод. Когато пристигна водата, е мътна и цялостна с тиня. Електроуреди изобщо не пускаме с такава вода. Реално не би трябвало да я плащаме, тъй като родителите ни са я докарали до селото на трудови начала. Каквато е кална и както е все с повреди, въобще не би трябвало да ни начисляват сметки ", гневят се в селото

Родопското село стана известно с всеобщото покръстване на популацията през 1995 година " Има 600 къщи. Всички са захранени с вода, към 380 са живеещите през лятото, а в този момент със 100 души по-малко ", споделя кметът Румен Билянов. Той декларира, че едвам удържа напрежението измежду хората, с цел да не излязат на импровизиран митинг и да блокират главния път Девин – Смолян, на разклона за Беденски бани.

" Проблемът с водата е от 5 години. В началото на мандата, на 10 февруари 2020 година, съм направил докладна до регионалното ВиК, във връзка със положението на довеждащия тръбопровод и вътрешната водопреносна мрежа в Брезе. Проблемът е доста огромен. Не е че няма вода, водохващанията са доста, събира се дебит от 10 л/с, обаче в селото влиза едвам 1 л/с. Довеждащата водопроводна мрежа е проблем, а вътрешната водопроводна мрежа е компрометирана напълно. Имаме изработен план от община Девин. Възлагането по него не се реализира, поради липса на средства. Водопроводната мрежа в селото е от 1979 -1981 година Лично съм взел участие в прокарването й. Проблемът е, че водопровода е с железни тръби, които са изгнили. Като протестираме водата се изследва и все излиза, че е годна. Но за нас не е годна, защото като погледнем водоемите - те са цялостни с тиня и наслойка. Има на всички места подземни повреди, които разпиляват водата. Иначе потреблението на вода в селото не е толкоз огромно. Излъгаха ни с замяна на водопровода, излъгаха ни надлежно и с замяна на пътната мрежа, която е разрушена тотално от огромните камиони на дърводобивните компании. Готови сме за митинги, само че за какво да ги вършим, като се желае в действителност доста малко - да си одобрят плана и да го изпълнят. Защото сега няма по какъв начин да се живее. 1 лев не се влага в това село, на две нови крушки се радваме ", сподели Билянов.

От ВиК - Смолян инж. Мариян Николов съобщи, че повредата е частична и сигналът за нея е от два дни. Водомайсторите търсят къде са спукани тръбите със специфична инсталация и ще не престават до намирането и отстраняването им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР