От десетилетия учените умуват над въпроса защо бронзовите оръжия на

...
От десетилетия учените умуват над въпроса защо бронзовите оръжия на
Коментари Харесай

Учени разкриха загадка, свързана с оръжията на бойците от Теракотената армия

От десетилетия учените умуват над въпроса за какво бронзовите оръжия на воините от фамозната Теракотена войска в Китай са толкоз добре непокътнати и наподобяват блестящи, съвсем непокътнати и остри, макар че са прекарали подземен повече от две хилядолетия, съобщи Ройтерс, базирайки се на обява в сп. " Сайънтифик рипортс ".

Изследване на интернационален екип от учени под управлението на експерти от университета на Кембридж наподобява позволява загадката , оборвайки вълнуващата догадка отпреди близо 40 години, че античните китайски занаятчии са употребявали напредничава технология , с цел да предпазят метала от разяждане .
AN ANSWER AT LAST! (and some new questions) Surface chromium on Terracotta Army bronze weapons is neither an ancient anti-rust treatment nor the reason for their good preservation
— Marcos Martinon-Torres (@martinontorres)

Настоящото изследването демонстрира, че положителното положение на оръжията - мечове, копия, алебарди , по-скоро се дължи на фактори като високото наличие на калай в бронза , както и на удобния състав на почвата. Учените са стигнали до този извод след разбор на 464 бронзови оръжия и елементи.

Специалистите са открили, че хромът , открит по бронзовите повърхности , идва от богатия на въпросния метал лак, употребен от майсторите като покритие за теракотените фигури и елементи от оръжия. Оказва се, че хромът не играе никаква роля за тяхното опазване.
 теракотената войска
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР