От Демократична България“, ДПС и Има такъв народ“ направиха първите

...
От Демократична България“, ДПС и Има такъв народ“ направиха първите
Коментари Харесай

Първи коментари след решението на парламента за Северна Македония

От „ Демократична България “, Движение за права и свободи и „ ИТН “ направиха първите мнения на решението на Народното събрание, с което депутатите дадоха мандат на държавното управление в оставка да утвърди предлагането на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз за Република Северна Македония, при избрани условия. " За " проекторешението, импортирано от Христо Иванов, ръководител на парламентарната група на „ Демократична България “ (ДБ), гласоподаваха 170 народни представители, 37 бяха „ срещу “ и 21 – „ въздържали се “.

Това е достижение за българската дипломация, счита Христо Иванов 

„ Това предложение се базира на работата на българската дипломация, текстът беше координиран с Министерство на външните работи “, сподели в коридорите на Народното събрание Христо Иванов. Той дефинира решението като достижение за българската дипломация, както и за няколко български държавни управления. 

„ България в действителност добре пази своя интерес. Ние би трябвало добре да използваме инструментите, които ни дава Европейски Съюз “, счита Иванов. Той уточни, че оттук насетне България и  Република Северна Македония би трябвало да развиват само другарство и добросъседство.

Правителството саботираше стартирането на преговорния развой, съобщи Мустафа Карадайъ 

От Движение за права и свободи упрекнаха кабинета в бойкот по тематиката за европейската интеграция на югозападната ни съседка. „ Това държавно управление до последния вероятен миг саботираше стартирането на преговорния развой за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония. Видя се, че даже импортираната от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз преговорна рамка, от 16 до 22 юни не можа да откри решение в държавното управление на България, с цел да внесе то предложение в Народното събрание, по което Народното събрание да се произнесе, каквато е естествената процедура “, счита ръководителят на партията Мустафа Карадайъ. 

Той дефинира държавното управление в оставка като „ функционалност на задкулисието “ и напомни, че незабавно след гласуването на вота на съмнение към кабинета, от Движение за права и свободи са внесли свое проекторешение, което бе отхвърлено в пленарната зала.

Тошко Йорданов: Бяхме прави за натиска, това е национално предателство 

„ От четири месеца предизвестяваме обществено, че Кирил Петков върви против съдружното съглашение и го нарушава. Обяснявахме, че в случай че това продължи, ще бъде принудени да напуснем тази коалиция. Всичко, което казахме за това, че Кирил Петков от самото начало работи, с цел да бъде заобиколена формалната позиция на България, която до през днешния ден беше друга, се случи. Всичко се оказа правилно – за френски напън, за поети задължения “, бе коментарът на Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на „ ИТН “. 

„ Делян Пеевски, до него Христо Иванов, до него Бойко Борисов и до него Кирил Петков, дружно гласоподаваха нещо, което е национално изменничество по отношение на ползите на страната. Имаме си нова коалиция “, счита той.

Народното събрание е насила, в обстановка на липса на време, да взима решения с дълготрайни последствия за България, съобщи Кристиян Вигенин

Неспособността на партии и институции да слагат националния интерес над всичко, неспособността ние самите да приказваме между тях като българи с българи ни докара до днешния ден, в който Народното събрание е насила, в обстановка на липса на време, да взима решения с дълготрайни последствия за България, за връзките ѝ със съседите и въобще за ролята ѝ в Европейския съюз. Тук би трябвало да кажем, че изложение незадоволство от свършеното досега от управлението на Министерството на външните работи и изложение противоречие с този напън крайните решения да бъдат взимани в тази конюнктура. Това сподели заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от парламентарната естрада.

Позиция на Вътрешна македонска революционна организация: Днешното решение на Народното събрание, взето под невиждан външен напън, не пази българския народен интерес

Липсват гаранциите за премахването на езика на омразата, преразглеждането на историята и мониторинга върху работата и съответните резултати в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси, реабилитация на жертвите на комунистическия режим и още доста други.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР