От дълги години хората описват случаи на странни обекти, падащи

...
От дълги години хората описват случаи на странни обекти, падащи
Коментари Харесай

Необяснимите каменни дъждове

От дълги години хората разказват случаи на странни обекти, падащи от небето – риби, жаби, бонбони, медузи, фасул, ядки, семена и какво ли още не.

Според една известна доктрина някои от тези феномени са породени от доста мощни ветрове. Но тази доктрина не може да изясни случаите, в които дъждът не е от какво да е, а от камъни.

Един от първите разказани случаи на „ валящи “ обекти идва от римския мъдрец Плиний Стари, който документирал дъждове от жаби и риби през I век в днешна Италия. През III век гръцкият оратор Атеней написа в творбата си „ Гощавка на софисти “:

„ В Пеония и Дардания споделят, че преди са валели жаби и броят на тези жаби бил толкоз огромен, че къщите и пътищата били претъпкани с тях; и изначало, за няколко дни, жителите, пробвайки се да ги убият, затворили къщите си, само че нямало смисъл, тъй като разбрали, че и корабите им били претъпкани с жаби; и някои жаби били сварени и изпечени с всичко, което са яли, и също така хората не могли да употребяват вода и не могли да вървят по земята поради скупчванията от жаби, които били навсякъде; били раздразнени от миризмата на умрелите жаби и напуснали страната. “

Гравюра от 1555 година. (Wikimedia Commons)

Оттогава са документирани огромен брой случаи на необикновен дъжд, в това число стихия в Италия през 1840 година, която донесла хиляди отчасти покълнали семена на растението див рожков;  дъжд от лешници над Дъблин (Ирландия) през 1867 година; живи речни миди в Падерборн (Германия) през 1892 година; и дъжд от медузи в Бат (Англия) през 1894 година.

Вероятно един от най-забележителните дъждове се случил през 1940 година, когато над Мешчера (Русия) валели монети от XVI век. Археолози считат, че мощен вятър е повдигнал заровено богатство, което се посочило на повърхността поради ерозиращата почва.

Един от първите учени, който обърнал внимание на феномена, бил Ю. У. Гъджър (E.W. Gudger) – ихтиолог в Американския музей за естествена история. Гъджър разгласил труд, който бил озаглавен „ Дъждове от риби “ и съдържал четири препоръчани пояснения на странното събитие.

(Wikipedia)

Последната му доктрина станала и най-популярна. А тя гласяла, че смерчове и торнада вземат рибите от океана и ги хвърлят на хиляди благи. Това пояснение получило и най-голяма поддръжка измежду научното общество. Само че не всички странни дъждове могат да бъдат обяснени с тази доктрина. Например има случаи на дъждове от камъни, продължаващи по няколко дни или даже седмици. Някои от камъните били прекомерно огромни, с цел да бъдат пренесени от ветрове.

Един от най-ранните документирани случаи на падащи от небето камъни е от 1557 година. Конрад Ликостен разказва в своята книга „ Хроники на чудесата “ дъждове от камъни, които убиват хора и добитък.

През Средновековието тези каменни дъждове били приписвани на свръхестествени същества или даже на дявола. През 1690 фолклористът Робърт Кърк написа, че каменният дъжд е породен от подземни жители, наречени „ невидими създания “. Те били сходни на гоблини или гномове. Размятали камъните, само че не желали да наранят никого. В памфлетът „ Литоболия “ е разказан дъжд от камъни от 1698 в Ню Хемпшир.

Един от най-известните произшествия с камъни от небето се случил в Охайо през 1901 година. Местният вестник написа: „ Малък камък счупи прозореца на къщата на Зак Дай “. Нямало никой в близост. Но това било единствено началото. След няколко дни целият град бил потрошен от камъни, падащи от ясно небе.

Хората били комплицирани и взели забавно решение. Сметнали, че това е дело на пакостници, и решили да съберат всички мъже и момчета на едно място (смятало се, че дамите не били способни на такава беля). Но камъните траяли да валят. Няколко дни по-късно дъждът внезапно просто спрял. Оттогава има десетки документирани случаи на каменни дъждове.

Учените признават, че нямат съответно пояснение на този феномен. Най-често споменаваните пояснения включват свръхестествени същества, банди от пакостници, вулкани, астероиди, торнада, а даже и древен пророчества.

На 23 ноември 2013 година в Сицилия (Италия) паднали хиляди дребни камъни. Тогава повода била изригването на Етна, което затъмнило небето над Сицилия. Вулканичната интензивност изяснява този случай, само че описанието не съответствува при други.

Друго известно пояснение е торнадото. Обаче има документирани случаи, в които камъните валят от небето при положително време и в страни, в които няма торнада. Нещо повече – торнадата са способни да повдигат предмети и да ги изстрелват на далечно разстояние, само че не могат да създадат по този начин, че да валят от небето.

Някои специалисти считат, че повода за каменните дъждове се крие в астероиди, които навлизат в земната атмосфера и се разрушават на хиляди части. Но сходно събитие е съпроводено от звуков взрив, а подобен не е имало в никой от случаите на валящи камъни. Теорията не устоя и като се има поради, че някои дъждове не престават с дни.

Както нормално се случва с необяснените явления, учените не изгарят от предпочитание да се захващат с темата. Изследване на природата и произхода на камъните евентуално би хвърлило светлина върху мистерията, само че към този момент всичко, което имаме като пояснение, са просто спекулации.

Ancient Origins

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР